Czym jest fine dining?

Autor     cze 26, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Czym jest fine dining?

Fine dining jest pojęciem zapożyczonym z języka angielskiego. By je rozwikłać, nie wystarczy zwykłe tłumaczenie, bo pod tymi słowami kryje się kunszt kulinarny, sposób filozofii przygotowywania jedzenia, jego podawania i degustacji. Szef kuchni, który projektuje dania, nie jest zwykłym rzemieślnikiem, ale prawdziwym artystą. Na szczegółowo skomponowanym talerzu, w małej porcji przekazuje całą kaskadę smaków. Rolą posiłku nie jest zaspokojenie głodu, a dostarczenie wrażeń. Czy Polacy doceniają sztukę kulinarną w tej odsłonie? 

Sztuka łączenia wielu elementów

Takie składowe jak: odpowiednia technika, poszanowanie dla produktów i używanie składników najlepszej jakości, doświadczenie i wiedza, obsługa i atmosfera, wystrój, łączą się, by gość mógł przeżyć kulinarną przygodę. Przyglądając się restauracji w stylu fine dining od kuchni w sensie fizycznym, nie dostrzeżemy wielkich różnić od standardowego zestawu sprzętu i urządzeń. W pomieszczeniu musi znaleźć się piec konwekcyjno-parowy, meble ze stali nierdzewnej i wszystkie podstawowe maszyny, oprzyrządowania i akcesoria, które są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Oczywiście muszą być najwyższej klasy, bo przygotowywane posiłki wymagają używania sprzętu najlepszej jakości. Zaplecze może być doposażone  elementy dodatkowe, za pomocą których, będzie można przyrządzić mniej popularne, ciekawe struktury i urozmaicenia dań, jak np. kondensator do suchego lodu. 

Menu w restauracji fine dining składa się z niewielu dań, ponieważ tak, jak w kwestii ich obfitości, liczy się jakość, a nie ilość. Zazwyczaj można skosztować również propozycji z oferty menu degustacyjnego. Odpowiednio wyselekcjonowane, dobrane i kunsztownie przygotowane potrawy są zestawione ze specjalnie wyselekcjonowanym winem, które podbija ich smak, tworząc dopełnienie posiłku. 

Fine dining -  uczta dla zmysłów

W przygotowaniu i podaniu posiłków w tym duchu ważne jest nie tylko samo jedzenie, ale też cała otoczka, zaczynając od wyboru odpowiedniej zastawy. Talerze, sztućce i wszelkie elementy znajdujące się na stole, jak i jego wystrój muszą ze sobą współgrać. Danie na talerzu skomponowane jest pod względem estetycznym, by zapewniać wrażenia artystyczne. Aranżacja powinna zachwycać każdym detalem. Doświadczeni, wykwalifikowani kelnerzy lub sami kucharze, biorą udział w wykańczaniu dania już na sali restauracyjnej. Wszystko to tworzy atmosferę sprzyjającą konsumpcji.

Polacy coraz chętniej odwiedzają lokale fine dining, by skosztować wytwornych dań i spędzić czas w nastrojowym otoczeniu.



Powiązane produkty

Powiązane posty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: