Bemar, czyli praktyczny element wyposażenia każdej kuchni

Autor     sie 10, 2022     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Bemar, czyli praktyczny element wyposażenia każdej kuchni

Bemar to jeden z kluczowych elementów kuchennego wyposażenia. Sprzęt ten jest rodzajem podgrzewacza, do którego wkłada się naczynia z potrawami. Dzięki niemu dania zachowują należycie wysoką temperaturę, bez utraty swoich walorów smakowych. To niezwykle praktyczny i ułatwiający pracę sprzęt.

 

Jakie są rodzaje bemarów gastronomicznych?

Aby bemar spełnił swoją funkcję, musi być dobrany pod indywidualne wymagania użytkownika. W sprzedaży znajdują się modele mobilne oraz stacjonarne. Bemar jezdny czterokomorowy  sprawdzi się zwłaszcza w przypadku większych imprez plenerowych, w hotelach, szkołach, firmach cateringowych, pensjonatach czy też podczas wydawania szpitalnych posiłków. Mniejszy model jezdny dzielony Redfox świetnie spełni swoje zadanie także na piknikach rodzinnych czy też ważnych wydarzeniach firmowych. Propozycje stacjonarne nadają się zwłaszcza do lokali gastronomicznych. Takim firmom polecany jest na przykład funkcjonalny bemar 3- komorowy z szafką marki Stalgast. W sprzedaży znajdują się sprzęty 2,3 a nawet 4 komorowe (z systemem kontroli temperatury dla wszystkich wkładów). Mogą mieć one też różne udogodnienia, jak szafki, krany czy rozsuwany blat. Dostępne modele różnią się też głębokością wkładów. Przed wyborem urządzenia należy więc wziąć pod uwagę rodzaj przygotowywanych posiłków, jak i ich ilość. Sprzęty dzieli się też ze względu na zastosowany system grzewczy:

  • Bemary elektryczne- z systemem grzałek i możliwością dokładnego ustalenia temperatury przy użyciu sterownika. Mogą nie tylko utrzymywać stałą temperaturę posiłków, jak i je podgrzewać,

  • Bemary gazowe- są przydatne zwłaszcza podczas imprez plenerowych, gdzie nie ma dostępu do gniazdka elektrycznego.

W jaki sposób działają bemary?

Między wewnętrznymi i zewnętrznymi ściankami tego sprzętu znajduje się woda albo powietrze. Mechanizm grzewczy odpowiedzialny jest za stałe podtrzymywanie temperatury we wnętrzu. Nawet w przypadku częstego podnoszenia pokrywy, nie należy martwić się, że dojdzie do szybkiego wystygnięcia dań. Temperaturę ustala się przy użyciu sterownika. Co ważne, warto znać normy temperatur dla danych potraw.

  • Temperatura zup- min. 75 stopni,

  • Temperatura dań głównych- min. 63 stopnie.

Dania o niższej temperaturze tracą swój smak, a więc nie można dopuścić do ich wychłodzenia. Właśnie dlatego warto zainwestować w bemar. Sprzęty te są produkowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a więc służą swoim użytkownikom przez wiele lat, a na ich powierzchni nie tworzy się korozja. To urządzenia trwałe i wytrzymałe. Znajdują zastosowanie zarówno w gastronomii, ale też w domowych kuchniach. Mały bemar Kitchen Line marki Hendi sprawdzi się właśnie w domowym użytkowaniu.

Bemary- najważniejsze zalety

Podawanie gościom ciepłego jedzenia jest ogromnym wyzwaniem, zwłaszcza w lokalach gastronomicznych, na imprezach, eventach i bankietach. Nieustanne podgrzewanie czy wydawanie nowych dań wiąże się z czasochłonną i męczącą pracą. Rozwiązaniem tych problemów jest właśnie bemar gastronomiczny, czyli urządzenie gwarantujące optymalną temperaturę wszystkich posiłków. Sprzęty te zasługują na uwagę zwłaszcza ze względu na takie cechy, jak:

  • oszczędność czasu,

  • wygoda użytkowania,

  • bezpieczeństwo (brak ryzyka oparzenia),

  • optymalna, ustalona wcześniej temperatura dań (za pomocą sterownika),

  • brak ryzyka zmiany smaku czy wyglądu potraw.

Bemary to sprzęty o potwierdzonej skuteczności. Posiłki umieszczone w takich podgrzewaczach można spożywać nawet w kilka godzin po włożeniu ich do bemaru.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen