Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii i handlu

Autor     gru 11, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii i handlu

Urządzenia chłodnicze są wymagane w każdej działalności, sprzedającej produkty, które należy przechowywać w chłodniczych warunkach. Z jednej strony wymaga tego rodzaj produktów np. towary łatwo psujące się dzięki przechowywaniu w niskiej temperaturze są dłużej świeże. Natomiast z drugiej strony, pod uwagę są brane również preferencje klientów, którzy chcą mieć w sklepie dostęp do, np. schłodzonych napojów.

W zależności od rodzaju produktu oraz prowadzonej działalności, są dostępne różne rodzaje urządzeń chłodniczych. Mogą się one różnić wyglądem, wielkością i oczywiście takimi parametrami jak temperatura i sposób chłodzenia. Urządzenia chłodnicze można podzielić na kilka głównych kategorii.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Stoły chłodnicze i mroźnicze

Idealne do sklepów i restauracji, gdzie przechowuje się dużą ilość świeżych produktów. Są to bardzo pojemne urządzenia. Mają od 2 do nawet 6 szafek i szuflad. Wykonano je z najwyższej jakości stali nierdzewnej,  co pozwala łatwo zachować higienę, również na blatach roboczych, które są dodatkową przestrzenią do pracy. Dostępne są też stoły chłodnicze przeznaczone dla konkretnych rodzajów produktów, które umożliwiają wyeksponowanie towarów, by były widoczne dla klientów (stoły sałatkowe i do pizzy). Stoły chłodnicze zapewniają temperaturę od 0 do 8 stopni, natomiast urządzenia mroźnicze od -18 do -22 stopni, służą więc do przechowywania żywności zamrożonej.

Szafy chłodnicze i zamrażarki

To również urządzenia przeznaczone dla sklepów oraz restauracji i barów. Są one właściwie dużymi lodówkami przemysłowymi. W środku przestrzeń jest zorganizowana przez półki i szuflady. Można w nich przechowywać różne produkty żywnościowe, tak jak w każdej domowej lodówce, ale są również dostępne szafy dla konkretnej grupy towarów, np. na butelki. Są one wyposażone w szklane drzwi, a więc mają charakter ekspozycyjny. Można je ustawić w miejscu widocznym dla klientów. Dzięki temu widzą oni jaka jest dostępna oferta napojów. Zamrażarki służą natomiast do przechowywania dużej ilości zamrożonej żywności w miejscach niedostępnych dla klientów.

Witryny chłodnicze

Również mają charakter ekspozycyjny i służą do zaprezentowania klientom wielu rodzajów produktów. Będą idealne w miejscach, w których sprzedaje się napoje, ciasta oraz gotowe produkty (np. sałatki lub kanapki). Witryny są zazwyczaj o wiele mniejsze i pozwalają na ładne wyeksponowanie towaru w przestrzeni sklepowej. Można je również ustawić na blatach, tak by były na poziomie wzroku klientów.

Schładzarki szokowe i łuskarki do lodu

Schładzarki umożliwiają bardzo szybkie schłodzenie produktów. Dzięki temu, że urządzenie szybko obniża temperaturę, w żywności nie mają czasu rozwinąć się bakterie. Zastosowanie znajdują w profesjonalnych kuchniach, przygotowujących duże ilości potraw, które najpierw są mrożone, a dopiero później podgrzewane i podawane klientom. Łuskarki do lodu są wykorzystywane przez obiekty, które na potrzeby działalności potrzebują wyprodukować duże ilości lodu na dobę np. wszędzie tam, gdzie używa się duże ilości surowych produktów, takich jak mięso i owoce morza.

Oprócz powyższych kategorii produktów są również dostępne akcesoria, które pozwalają na organizację towarów, takie jak: pojemniki, tace i stojaki ekspozycyjne.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen