Rodzaje noży do lokalu gastronomicznego

Autor     gru 21, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Rodzaje noży do lokalu gastronomicznego

Każda gałąź branży gastronomicznej nie może obejść się bez noży. Zarówno różnego rodzaju sklepy, jak i restauracje, puby czy kawiarnie. Wszędzie tam, gdzie sprzedaje się towary spożywcze oraz przyrządza potrawy, istnieje potrzeba zakupu noży kuchennych. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów noży służących do obróbki różnych produktów. Dzięki nim wykonywana praca jest łatwiejsza i szybsza.

Rodzaje noży kuchennych

Dobór noża do produktu, który będziemy nim kroić, jest bardzo ważny. Każdy charakteryzuje się czymś innym, np. nóż do filetowania mięsa będzie węższy i bardziej giętki niż nóż do krojenia.

Wśród noży do krojenia surowego mięsa znajdziemy większe i mniejsze rozmiary, tak by móc pokroić różne sztuki mięsa. Wszystkie powinny być bardzo ostre. Gładkie ostrze pozwala uniknąć poszarpania włókien, dzięki czemu produkt wygląda estetycznie.

Warto również uważnie wybrać nóż do mięsa gotowanego czy smażonego, np. do steków. W tym przypadku sprawdzą się noże firmy LAGUIOLE. Dzięki nim łatwo pokroi się nawet grube steki, gdyż nie powodują zmiażdżenia i poszarpania włókien.

Japońskie noże pozwolą na obróbkę różnego rodzaju mniejszych i większych ryb. Ostre, szerokie ostrze pozwoli pokroić rybę bez uszkodzenia jej delikatnego mięsa. Cienko zakończony nóż do filetowania ryb umożliwi łatwe odcięcie skóry i ości. Wśród noży do ryb, znajdziemy również wyspecjalizowane nożyki do otwierania ostryg.

Noże do pieczywa posiadają ząbkowane ostrze, które umożliwia łatwe krojenie przypieczonej skórki. Warto zwrócić uwagę na ostrza do sera, które są dostępne w wielu różnych kształtach: do krojenia sera miękkiego i twardego. Noże do warzyw charakteryzują się z kolei krótkimi ostrzami.

Na rynku są dostępne noże wykonane z różnych materiałów. Noże ceramiczne są lekkie i nie rdzewieją. Są jednak delikatne i jeśli upadną mogą się rozbić. Noże kute są bardzo dobrze wyważone, dzięki czemu łatwo nimi kroić zarówno z większym, jak i mniejszym naciskiem. Nawet podczas długiego krojenia ręka nie męczy się. Są nierdzewne i można je myć w zmywarce.

Jak wybrać nóż?

Profesjonalne noże kuchenne powinny być bardzo ostre. Łatwo wtedy nimi kroić różne rodzaje produktów, nie powodując ich uszkodzenia. Różne rodzaje noży dostępnych na rynku pozwolą każdemu wybrać produkt dostosowany do jego potrzeb. Warto również dobrać do nich odpowiednią ostrzałkę, stalową lub elektryczną.

W profesjonalnych kuchniach idealnie sprawdzi się również magnetyczna listwa na noże, która ułatwi uporządkowanie i łatwy dostęp do nich. Warto wybrać produkty sprawdzonych producentów, takich jak STALGAST, HENDI lub GIESER, którzy słyną z wysokiej jakości profesjonalnych produktów.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen