Jak prowadzić restaurację?

Autor     sie 2, 2018     Home , Działalność firmy , Rozwiązania dla gastronomii , Pomysł na biznes    0 Komentarzy
Jak prowadzić restaurację?

W ostatnich czasach wśród Polaków notuje się znaczny wzrost zainteresowania kulinariami. Zwłaszcza w dużych miastach popularność zyskują restauracje tematyczne, lokale w konwencji "eat all you can", kuchnia orientalna, miejsca dla wegan, śniadaniownie oraz restauracje w których goście mogą samodzielnie przyrządzić posiłek ucząc się gotowania w towarzystwie znajomych i przyjaciół. Dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny - GUS mówią o tym, że już ponad 30% Polaków regularnie jada poza domem. Przyczyną tego zjawiska jest wzrastająca otwartość mieszkańców miast, moda na "slow food", a także wzrastające dochody i styl życia. Wzrastający rynek to niewątpliwie pokusa dla przyszłych przedsiębiorców planujących prowadzenie restauracji.

Co należy wiedzieć przed otwarciem? Jakie działania zaplanować by prowadzenie restauracji było dochodowym zajęciem, a lokal cieszył się sympatią i uznaniem gości?

Jak prowadzić restaurację? Opracuj plan

Kluczem do powodzenia każdego przedsięwzięcia, również biznesu gastronomicznego jest stworzenie mądrego, realnego do zrealizowania planu. Ustal, jacy goście będą Twoją grupą docelową. Pomocne będzie sondowanie rynku, śledzenie trendów kulinarnych i analiza konkurencji. Plan powinien uwzględniać zyski, planowany obrót, liczbę gości, działania marketingowe, jakie należy podjąć, metodykę monitorowania efektów wdrażanych działań i algorytm zarządzania sytuacjami trudnymi np. w czasie kryzysu.

Istotnym elementem planu jest szczegółowy kosztorys. Zastanów się jakie są stałe i zmienne koszty związane z prowadzeniem restauracji. Planując kosztorys musisz wziąć pod uwagę koszty wyposażenia, sprzętu, lokalu, wynagrodzenia pracowników, opłat dodatkowych, przystosowania lokalu np. do wymogów inspekcji sanitarnej oraz zatowarowania. W biznesie związanym z kulinariami koszty składników potraw mogą być trudne do oszacowania, jeśli wcześniej nie zaplanowałeś dokładnie menu.

Menu

Stworzenie listy dań, jakie będziesz podawał swoim gościom jest jednym z największych wyzwań. Mądrze zbudowane, niebanalne i przemyślane menu może zapewnić Ci sukces i sprawić, że rezerwacja stolika w Twojej restauracji będzie gwarancją przyjemnie i smacznie spędzonego czasu. Menu nie powinno być zbyt obszerne, dobrze jest oprzeć je na temacie przewodnim lub wybrać składniki dominujące. Karta dań powinna zawierać kilka propozycji przystawek, dań głównych, zup oraz deserów. W menu powinna się znaleźć co najmniej jedna propozycja z daniem mięsnym, rybnym oraz wegetariańskim.

Obsługa klienta

Stworzenie grupy lojalnych klientów, chętnie powracających do Twojej restauracji zbuduje pozytywną atmosferę i zapewni regularny dochód. Kluczem do stworzenia grupy gości powracających jest obsługa klienta. Od początku prowadzenia restauracji przykładaj do niej szczególną uwagę, dbaj o to by personel był życzliwy, otwarty, znał propozycje z menu i sposób ich przygotowania, tak by w każdej chwili udzielić gościom odpowiedzi na pytania dotyczące dań.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen