W dzisiejszych czasach powstaje bardzo wiele miejsc, w jakich otwierane są rozmaite kawiarnie lub restauracje, w których można również wypić doskonałą kawę. Każdy, kto w takim miejscu pracował wie doskonale, jak istotne jest, by w tego typu miejscach były profesjonalne ekspresy do kawy gastronomiczne. To bardzo istotna kwestia, ponieważ obecnie można zakupić wspaniały ekspres, który parzy wyśmienitą kawę, jednak jest sprzętem domowym, co oznacza, że ma inną wytrzymałość niż ekspresy do kawy gastronomiczne. Tamte bowiem mają o wiele większe możliwości w kwestii rodzaju kaw, ilości parzenia i czasu oraz intensywności pracy. Dlatego w firmach powinny być specjalistyczne sprzęty, gdyż wtedy mamy gwarancję, że urządzenie szybko się nie zepsuje.
Ekspresy do kawy ułatwiają pracę w kawiarni
Każdy, kto zajmuje się parzeniem kawy, wie, że żeby zaparzyć dokładnie taką kawę, jakiej chce klient i korzystać z podstawowych naczyń, trzeba się nakombinować posłużyć się dodatkowymi sprzętami np. do spieniania mleka itd., żeby kawa wyszła dokładnie taka, jakiej chce zamawiający. Jest to nie tylko uciążliwe ale i czasochłonne, przez co gość musi dłużej czekać, co niekoniecznie mu się już podoba. Do tego właśnie powstały ekspresy do kawy gastronomiczne. Przy pomocy odpowiednich ustawień i kilku przycisków, szybko i bez wysiłku można zaparzyć kawę odpowiadającą każdemu smakoszowi. To jedno z rozwiązań, które bardzo szybko się przyjęło, ponieważ urządzenie to faktycznie usprawnia pracę obsługi kawiarni. Sprzęt bowiem zrobi kawę dokładnie taką, jakiej potrzebują goście, a pracownik może ją już tylko urozmaicić dodatkami, których ekspres nie doda sam. Są to jednak już drobne zmiany.
Dlaczego w firmach powinny być ekspresy do kawy?
Każda firma stara się dobrze wyposażyć swoją placówkę, jednocześnie lepiej by były to sprzęty stosunkowo tanie, gdyż zmniejsza to koszty urządzania działu kawiarnianego. W tym celu nierzadko zakupuje się sprzęty domowe, w których bez wątpienia można zaparzyć równie wyśmienitą kawę jak w profesjonalnych urządzeniach, jednak jest o wiele tańszy niż ekspresy do kawy gastronomiczne. Czy jednak rzeczywiście to dobre rozwiązanie? Tak do końca nie jest to zbyt dobre, ponieważ kupowanie sprzętu i użytkowanie go niezgodnie z przeznaczeniem powoduje, iż oszczędza się tylko pozornie. Choć sprzęty domowe parzą doskonałą kawę, na pewno nie mają tylu funkcji i takiej ilości rozmaitych rodzajów kaw, jak ekspresy do kawy gastronomiczne. Te domowe bowiem są ukierunkowane na dwa lub trzy rodzaje kaw, zaś specjalistyczne mają ich kilkanaście często rodzajów, w zależności od życzeń klientów. Innym bardzo istotnym elementem, jest wytrzymałość danego urządzenia. Domowe kawiarki nie są przystosowane do codziennego ciągłego parzenia, ponieważ mają tylko być użytkowane w zwykłych warunkach domowych. Po regularnym nadmiernym użytkowaniu ekspres szybko się popsuje, a ponieważ był użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem, z serwisem również może być problem. Dlatego zakupując sprzęt do własnego lokalu warto zwrócić uwagę na profesjonalny sprzęt, który będzie o wiele lepszym jakościowo i umożliwi parzenie wielu rozmaitych kaw.wagi platformowe