Zdecydowanie niezbędnym przyrządem wyposażenia każdej piekarni jest krajalnica do chleba. Dzienne produkowanie kilkuset bochenków jest bardzo ciężką pracą. Nie lada wyzwaniem byłoby krojenie ich ręcznie. Użycie krajalnicy w prosty sposób przyspieszy wykonywaną pracę. Dzięki niej supermarkety otrzymują codzienną porcję świeżego, pachnącego i perfekcyjnie pokrojonego pieczywa. Krajalnice wpływają na znaczne usprawnienie pracy również w restauracjach, stołówkach czy salach organizujących przeróżne imprezy. Wszędzie tam, gdzie niezbędne będzie pokrojenie dużej ilości chleba. Zaletą takiej krajalnicy jest jej szybkie działanie. Przyspiesza pracę osób odpowiedzialnych za pokrojenie i zapakowanie chleba. Co więcej, funkcjonuje w sposób automatyczny dzięki czemu nie wymaga zbytniego angażowania osób. Niektóre urządzenia można w łatwy sposób zaprogramować, by swoją prace wykonywały samodzielnie.
Czym są krajalnice do pieczywa?
Krajalnica jak sama nazwa wskazuje, ma za zadanie pokrojenie umieszczanego wewnątrz pieczywa. Opisywane krajalnice do pieczywa są niezbędnym elementem wyposażenia każdej piekarni czy sklepów, które w swojej ofercie mają samodzielnie wypiekane pieczywa. Te przemysłowe urządzenia charakteryzują się niezwykłą prostotą i łatwością wykonywanej pracy. Dzięki zastosowaniu płynnej regulacji prędkości podajników taśmowych, można dostosować tempo krojenia pieczywa do własnych potrzeb.
Na co zwracać uwagę przy jej zakupie?
Wybierając krajalnicę do swojego zakładu warto zwrócić uwagę na kilka niezbędnych parametrów. Niezwykle ważną cecha produktu jest jego wydajność. Jest to niezwykle istotne przy bardzo dużych obrotach pracy. Oznacza liczbę pokrojonych bochenków w czasie jednej godziny pracy urządzenia. Po drugie warto sprawdzić czy krajalnica ma wysoki poziom głośności. Wiadome jest, że urządzenie nie może samo pracować i musi być obsługiwane przez człowieka. Dlatego tak ważne jest, by wydawany hałas był jak najmniejszy. Kolejno należy sprawdzić maksymalne wymiary bochenka umieszczanego w urządzeniu, tak aby dostosowane zostało do produkowanego pieczywa. Oprócz tego warto zorientować się jakiej grubości kromki powstają z krojonego chleba. Niezwykłym ułatwieniem będzie posiadanie przez krajalnicę dodatkowych elementów. Bardzo pomocne okaże się posiadanie rozdmuchiwacza. Jego zadaniem jest rozdmuchiwanie foliowych torebek w celu przygotowania ich do spakowania pokrojonego chleba. Niektóre krajalnice posiadają ponadto klipsownice. Służą jako półautomatyczny podajnik taśmy, na której wydrukowana jest data zamknięcia. Ostatnim etapem pracy klipsownicy jest zamknięcie chleba w folii.
Oferta sklepu
W swojej ofercie posiadamy bogaty wachlarz wyboru dotyczący krajalnic do pieczywa. Mają Państwo możliwość wybierania przede wszystkim spośród krajalnic stołowych oraz wolnostojących. Krajalnice stołowe charakteryzują się głównie niewielkim wymiarami, dzięki czemu mogą je Państwo dostosować do powierzchni własnego punktu. Natomiast krajalnice wolnostojące wyposażone są w kółka przymocowane do nóg urządzenia, co wpływa na ich znaczną mobilność. Dysponujemy urządzeniami zbudowanymi z wysokiej jakości materiałów, co zapewnia im trwałość oraz wydajność. Przeznaczone są do wielogodzinnej pracy w zakładach produkcyjnych, sklepach czy punktach gastronomicznych. Wpływa to na ich zdecydowaną wydajność pracy oraz mniejszą możliwość wystąpienia awarii. W trosce o bezpieczeństwo nasze urządzenia posiadają szereg zabezpieczeń zwiększających bezpieczeństwo osób je obsługujących.
Zobacz również w naszej ofercie piece piekarskie.