Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, serwowanych w polskich lokalach gastronomicznych. Choć istnieje na rynku już wiele pizzerii - wciąż warto inwestować w lokale tego typu. Piece do pizzy można również kupić, aby włączyć to danie do menu restauracji specjalizującej się w innej kuchni. Pizza jest na tyle uniwersalna, że bardzo często klienci decydują się właśnie na nią, nawet jeśli pierwotnie mieli inne plany.
Jaki powinien być dobry piec?
W lokalu gastronomicznym zazwyczaj przygotowuje się jednocześnie więcej niż jedną pizzę, dlatego też piece są przystosowane do pieczenia kilku sztuk na raz, w jednej lub dwóch komorach. Każdy z poziomów powinien posiadać osobne sterowniki do kontroli temperatury oraz osobne systemy grzewcze (grzałki regulowane niezależnie od siebie). Istnieją piece opalane drewnem, gazowe bądź elektryczne, przy czym ten ostatni typ jest najłatwiejszy do zaadaptowania w lokalu i coraz popularniejszy, ponieważ pozwala na przygotowywanie pizzy o doskonałym smaku i jakości, przy jednoczesnej oszczędności miejsca.
Rzecz jasna najważniejsze jest, by wybrane urządzenie było niezawodne i wydajne na miarę potrzeb firmy. W zależności od tego wybieramy urządzenie o odpowiedniej pojemności. Warto pamiętać, że w przypadku pieców modułowych, można ustawiać je jeden na drugim i w razie potrzeby dostawiać kolejną sztukę. Ciekawym dodatkiem jest wbudowany automatyczny okap, który usuwa parę wodną oraz dym. Przydatne jest też okienko w drzwiach, umożliwiające podejrzenie procesu pieczenia.
Należy pamiętać, że w lokalu gastronomicznym do odpowiedniego ustawienia pieca niezbędny jest także specjalistyczny stojak, dostosowany wymiarami do konkretnego modelu pieca. Oprócz tego przydatne będą akcesoria do bezpiecznego wkładania i wyjmowania pizzy z urządzenia, np. drewniane łopaty do pizzy.
Ponadto, jak każde urządzenie do obróbki żywności, także piece do pizzy muszą spełniać odpowiednie wymagania i posiadać przypisane atesty.
Jakie piece do pizyy znajdziesz w SAS?
W naszym sklepie znaleźć można wszystko co niezbędne do wypiekania pizzy. Oferujemy piece do pizzy firm Stalgast oraz RM Gastro. Są to urządzenia elektryczne, umożliwiające jednoczesny wypiek nawet do dwunastu placków. Posiadamy modele jedno- i dwukomorowe, z płytami szamotowymi w komorach. Posiadają one wbudowane grzałki z niezależną regulacją temperatury. Piece różnią się przede wszystkim ilością i mocą zamontowanych grzałek oraz pojemnością i wbudowanymi dodatkowymi udogodnieniami. Posiadają wymagane atesty i przystosowane są do profesjonalnego zastosowania w lokalach gastronomicznych. Ponadto, prowadzimy także sprzedaż podstaw do pieców firm Hendi oraz Stalgast, wykonanych ze stali i przystosowanych wymiarami do oferowanych przez nas urządzeń.