Wyposażenie i sklepów niesie za sobą konieczność zakupienia nie tylko dobrych i zadowalających klienta towarów, ale też czegoś, co przyda się na dłuższy czas albo nawet na stałe. Są to urządzenia chłodnicze różnych rodzajów.
Meble chłodnicze to jedne z najczęściej wykorzystywanych urządzeń, stanowiących wyposażenie sklepów funkcjonujących w branży spożywczej. Ich użycie lub nie zależy od tego, jakim towarem obraca dany sklep, jednak w przypadku hiper- i supermarketów wydają się one elementem nieodzownym. Są takie rodzaje produktów spożywczych, które muszą znajdować się w chłodzie, w odpowiednio niskiej temperaturze. Tylko w ten sposób zachowają świeżość i będą mogły jednocześnie dobrze wyeksponować się przed klientem.
Stoły chłodnicze i mroźnicze – cechy
Stoły chłodnicze to jeden z najbardziej istotnych elementów wyposażenia sklepów. Te, które znajdują się w naszej ofercie na pewno spełnią wszystkie oczekiwania, ponieważ stworzone są z najlepszej jakości materiałów. Ich produkcja związana jest z wieloletnim doświadczeniem w branży, dlatego zakup produktu będzie w pełni satysfakcjonował klienta. Pochodzą one od najlepszych producentów. Służą do przygotowywania żywności, jej przechowywania czy prezentowania, a zakres wykorzystywanych temperatur to 0-8 stopni. Czymś nieco innym są natomiast stoły mroźnicze. Te z kolei służą do obróbki żywności przy temperaturach od -18 stopni do -22 stopni. Wszystkie są zwykle wykonane ze stali nierdzewnej i pasują do nich standardowe pojemniki GN. Można wybierać spośród urządzeń 2-, 3- czy 4-drzwiowych oraz spośród modeli z szufladami. Ponadto mogą one być wyposażone w zlew, drzwi przeszklone, podstawkę itd.
Przykładowe urządzenia
Stoły chłodnicze są różne. Ich wybór zależy od tego, jakie ma być ich przeznaczenie. W zależności od rodzaju lokalu czy sklepu oferowane są przeróżne modele w różnych rozmiarach. Przykładowo stół chłodniczy dwudrzwiowy od Redfoxa wyposażony jest w funkcje: automatycznego rozmrażania, elektronicznej jednostki sterującej, wewnętrznego wentylatora. Jego wymiary to 900x700x850mm.
Czym innym natomiast będzie się charakteryzował stół do pizzy – będzie posiadał troje drzwi, wymuszony obieg powietrza, automatyczne odszranianie, trzy ruszty z prowadnicami. Istnieje także propozycja stołu, który ma na dole agregat, także wymuszony obieg powietrza oraz elektroniczny wyświetlacz temperatury. Oprócz tego posiada on cztery szuflady w standardzie GN1/1 o wymiarach 304x539x140 mm. Możliwe jest również wyposażenie się w stół, w którym agregat mieści się po prawej stronie. Specjalne przeznaczenie, a w związku z tym także i budowę, ma stół sałatkowy – deska do krojenia znajdująca się tam wykonana jest z polietylenu, obudowa i wnętrze ze stali nierdzewnej. Także ze stali nierdzewnej wykonana jest uchylna pokrywa oraz drzwi, które same się domykają. Agregat znajduje się tutaj na dole. Stół mroźniczy od Hendi posiada agregat boczny i dwoje drzwi. Ma kompresor o mocy ½ KM. Pojemność jego komory to 280 l, natomiast Kitchen Line, także od Hendi, charakteryzuje się pojemnością komory na 220 l.
Meble chłodnicze są niezbędnym elementem, który musi znajdować się w każdym sklepie spożywczym, pizzerii czy innym lokalu z branży gastronomicznej. Dzięki nim możliwe jest osiągnięcie odpowiedniej temperatury, która przysłuży się do dłuższego przechowywania lub przygotowywania produktów i posiłków. Warto zaopatrzyć się w urządzenia chłodnicze dobrej jakości, które pozwolą cieszyć się dobrymi rezultatami podczas pracy. Takie można znaleźć w naszej ofercie i przebierać w różnorodnych propozycjach.