Prawidłowo prowadzona restauracja to nie tylko smak serwowanych dań, wystrój wnętrza ale również zastawa, która towarzyszy nam na restauracyjnych stołach.
W związku z coraz większym zapotrzebowaniem na wyroby w branży gastronomicznej, w naszym asortymencie mamy szeroki wybór sztućców. Oferta skierowana jest do klientów gastronomicznych i składa się przede wszystkim z różnego rodzaju noży, widelców oraz łyżek. Sztućce przedstawione w naszej ofercie cechuje wysoka jakość wykonania oraz precyzja.
Sztućce do restauracji są jak nożyczki w zakładzie fryzjerskim, bez nich nie możemy mówić o prowadzeniu gastronomii, dlatego tak ważne jest by odpowiednio dobrać wykorzystywaną w naszym miejscu zastawę.
Sztućce do restauracji
W każdej restauracji podczas doboru zastawy, należy przeanalizować menu, a następnie odnosząc się do rodzaju serwowanych potraw dobrać odpowiednie sztućce.
Przeczytaj na naszym blogu, jak stworzyć menu dla restauracji.
Sztućce do ryb
Jeśli zamierzamy przygotowywać dania rybne, wśród zastawy niezbędne będą noże oraz widelce do ryb. Nóż do ryb wyposażony jest w tępe ostrze w kształcie łopatki z zaostrzonym końcem noża. Wykorzystywany jest on do przytrzymywania ryby w trakcie oddzielania mięsa potrawy od ości. Natomiast widelec do ryb może występować w dwóch wariantach. Odpowiednio z trzema szeroko rozstawionymi zębami, jest on krótszy od widelca wykorzystywanego do konsumowania przystawek oraz wersja posiadająca cztery zęby przeznaczona jako widelec do serwowania ryb. Taki rodzaj widelca konieczny jest w miejscach gastronomicznych nastawionych na organizacje przyjęć, gdzie potrawy podawane są na platerach bądź półmiskach.
W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno widelec do ryb posiadający cztery zęby jak i nóż łopatkowy do ryb. Występują one w dwóch głównych oferowanych przez nas modelach.
Sztućce obiadowe
Do pozostałych oferowanych w restauracji dań, należy zaopatrzyć się w standardowy widelec obiadowy. Przeważnie posiada on cztery długie, regularne zęby oraz główkę średniej szerokości. Wykorzystujemy go do spożywania różnego rodzaju potraw.
Do standardowego widelca należy dobrać odpowiedni nóż. W naszej ofercie posiadamy noże stołowe, dopasowane wyglądem do widelców oraz łyżek. Są one w standardowych rozmiarach, takich samych jak pozostałe sztućce obiadowe.
Sztućce deserowe
Jeśli w naszej karcie dań znajdują się desery, a w szczególności ciasta, koniecznym jest by zakupić specjalne widelczyki do ciast, wykorzystuje się je zamiast łyżeczki deserowej, która jest idealna do lodów bądź galaretek czy budyni.
Widelczyk do ciast oraz deserów to mały widelec, przypominający swoją wielkością klasyczną łyżeczkę do herbaty. Posiada on dwa bądź trzy zęby, na jednym z zębów występuje zakończenie przypominające szpikulec a sam ząb, wygląda jak tępe ostrze noża.
Może również zastępować widelczyk do konsumowania owoców.
Ostatnim elementem składającym się na podstawowe wyposażenie zastawy restauracyjnej jest odpowiedni dobór łyżek oraz łyżeczek.
W naszej ofercie znajdą Państwo przede wszystkim łyżki stołowe, do herbaty deserowe oraz łyżki do serwowania.
Oferowane przez nas zestawy sztućców obiadowych składają się ze sztućców deserowych oraz serwisowych. Wszystkie występują w dwóch wiodących modelach.