Jak stworzyć menu dla restauracji?

Autor     sie 24, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak stworzyć menu dla restauracji?

Planowanie menu dla restauracji, które nie tylko będzie zapewniało gościom doskonałe wrażenia smakowe, ale jeszcze przynosiło lokalowi zysk, nie jest prostym zadaniem. Sam proces tworzenia karty dań ma nawet swoją własną nazwę - menu engineering. Menu engineering polega na takim przemyślanym skonstruowaniu karty, by goście chętnie sięgali po produkty, które restauracja im oferuje, będąc przy tym zadowolonym z otrzymanej usługi i równocześnie przynosząc biznesowi odpowiednie zyski. Obejmuje nie tylko finanse (analizę kosztów) i strategię (wysokość cen i akcje marketingowe), ale również psychologię i grafikę – ważny bowiem jest również estetyczny i czytelny wygląd menu.

Planowanie menu przy wzięciu pod uwagę poniższych rad na pewno ułatwi stworzenie doskonałej karty dań, w której nawet najbardziej wybredny klient znajdzie coś dla siebie.

Tworzenie menu doskonałego

Dobra karta dań nie powinna być zbyt długa – warto zastanowić się, jak stworzyć menu krótkie i proste, ale równocześnie zróżnicowane. Niedługie menu jest gwarancją zachowania świeżości produktów i świadczy o rodzaju kuchni, którą najlepiej opanował szef kuchni. Należy też dążyć do tego, by menu było różnorodne i każdy mógł znaleźć coś dla siebie - warto pamiętać o daniach wegetariańskich, mięsnych i rybnych, z których każde znajdzie swojego amatora.

Warto uwzględnić zróżnicowane gusta klientów - dzięki temu odwiedzać będą nas osoby o różnych preferencjach smakowych. Warto wykorzystywać sezonowe produkty, które nie tylko są wtedy tańsze, ale też lepszej jakości, by przetestować smakowe preferencje gości. Do menu można wtedy wprowadzić wkładki z potrawami, które przygotowane są głównie z wykorzystaniem danego sezonowego produktu.

Podczas planowania menu należy wziąć pod uwagę charakter restauracji – przykładowo lepiej jest podawać dziczyznę niż nadmorskie ryby, jeśli lokal znajduje się w pobliżu lasu. Regionalizm też jest bardzo dobrą tendencją, którą na pewno docenią goście, którzy poszukują wyjątkowych smaków tutejszej kuchni. Jest to też dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o aspekt finansowy - składniki na regionalne dania zazwyczaj są o wiele łatwiej dostępne niż te, które trzeba sprowadzać. Ich jakość też zazwyczaj jest dużo wyższa.

Tworzenie karty nie jest jednorazowe – jest procesem, który nie przestaje trwać. Błędem jest myślenie, że jednorazowo stworzona karta wystarczy na wiele lat pracy lokalu. Przez cały czas należy sprawdzać, jakie dania się sprzedają i odpowiednio korygować ofertę - te niepopularne zastąpić takimi, które bardziej przypadną do gustu gościom.

Przeczytaj również o menu dla dzieci w restauracji.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen