Menu dla dzieci w restauracji

Autor     lut 8, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Menu dla dzieci w restauracji

Rodzice małych dzieci często mają wątpliwości, co zrobić, gdy chcą wyjść do restauracji. To nie lada wyzwanie logistyczne przy kilkuletnim maluchu. Konieczne jest nie tylko zabranie ze sobą wszelkich niezbędnych na taką "wyprawę" rzeczy, ale także upewnienie się, czy dziecko będzie miało co jeść. Często pojawia się problem braku odpowiednich dań dla najmłodszych. Niekiedy może to doprowadzić nawet do zrezygnowania ze zjedzenia posiłku w danym miejscu. Aby ułatwić rodzinom odwiedzenie restauracji, a także zachęcić do ponownej wizyty - warto wprowadzić menu dla dzieci.

Zdrowe dania

Umieszczenie w karcie dań kilku pozycji, które zainteresują najmłodszych klientów z pewnością spotka się z aprobatą ich opiekunów. Dania te powinny być skomponowane ze świeżych, zdrowych składników - należy pamiętać, że małe brzuszki są dużo wrażliwsze. W związku z tym niektóre z dań mogą się okazać zbyt ciężkostrawne. Serwując posiłki dla najmłodszych, warto także zwrócić uwagę na zmniejszenie zawartości soli i przypraw, stawiając raczej na kolorowe, fantazyjnie udekorowane i pełnowartościowe dania.

Co zaproponować dzieciom?

W menu dla dzieci należy umieścić smaczne i powszechnie lubiane przez najmłodszych dania. Dobrym pomysłem może okazać się udostępnienie takich pozycji jak panierowane kawałki piersi z kurczaka, paluszki rybne, frytki czy zupy. Dzięki uwzględnieniu w menu dań dla najmłodszych, zniknie problem zbyt dużych porcji, których dzieci nie są w stanie zjeść. Pozwoli ono także uniknąć sytuacji, w których mali goście nie są zainteresowani spożywaniem "nudnych", dorosłych obiadów.

Zobacz naszą ofertę frytownic i zachwyć maluchy idealnymi frytkami.

Zastawa dla maluchów

Najmłodsi z reguły lubią kolorowe dania, które są pomysłowo podane. Poza menu dla dzieci, warto zapewnić również specjalne naczynia z obrazkami przeznaczone dla maluchów. Oprócz zastawy, należy zapewnić dzieciom specjalne sztućce. Są one dostosowane rozmiarem i kształtem do małych rączek. Dziecko, które będzie mogło samodzielnie spożyć swój smaczny posiłek w ciekawy dla niego sposób, bez większych problemów pozwoli zjeść także opiekunom. Dzięki temu, można bezpiecznie założyć, że dorośli chętnie powrócą do restauracji, w której także najmłodsi są zadowoleni.

Udogodnienia dla rodziców z dziećmi

Oprócz odpowiednich dań serwowanych w naczyniach dostosowanych do wieku dzieci, warto także pamiętać o wysokich krzesłach. Pozwalają one spokojnie cieszyć się posiłkiem dziecku i rodzicowi. Dobrze jest również zadbać o możliwość przewinięcia najmłodszych - nawet jeśli nie są w stanie zjeść własnej porcji, najmniejsze dzieci często towarzyszą rodzicom podczas wyjść do restauracji. Ich komfort, to również komfort opiekunów. Jeśli pozwala na to miejsce dostępne w restauracji, można pomyśleć o zaaranżowaniu małego kącika dla dzieci, w którym będą mogły porysować lub pobawić się klockami.



Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen