Gdzie potrzebne są frytownice gastronomiczne?
Obecnie fascynacja frytkami, zwłaszcza wśród dzieci, jest tak duża, że lokale gastronomiczne, obsługujące całe rodziny, nie mogą się obejść bez profesjonalnej i szybkiej frytownicy. Bardzo wielu najmłodszych klientów chce, aby w ich daniach znalazły się te przysmaki z ziemniaków (a często w ogóle nie chcą nic poza nimi). Dlatego chcąc przyciągnąć konsumentów do lokalu musimy kupić dobre frytownice.
Dobre frytownice czyli jakie?
Liczy się czas przygotowania i wielkość porcji. Oczywiście klient zazwyczaj chce zjeść możliwie jak najszybciej, jednak trzeba wziąć pod uwagę profil działalności firmy. Jeżeli frytki mają być tylko dodatkiem do dania, bądź są zamówione dla jednej osoby z całej grupy, warto ,żeby były przygotowane tuż przed podaniem całości zamówienia, a nie czekały. Jeżeli prowadzimy głównie sprzedaż frytek i robimy ich bardzo duże ilości - potrzebne będą duże frytownice. Natomiast w lokalach, w których frytki są dodatkiem bardziej przydatna będzie jedna mniejsza maszyna (która też nie zużyje tak dużo tłuszczu - jest to ważny walor ekonomiczny, ponieważ trzeba pamiętać o jego regularnej wymianie). W związku z powyższym, jednym z najważniejszych parametrów jest wydajność (podawana w kg na godzinę) dostosowana do profilu naszego lokalu gastronomicznego.
Oczywiście ważne są parametry techniczne i materiały z jakich zostało wykonane urządzenie. Istotne może być zabezpieczenie przed przegrzaniem elementów sprzętu, dlatego warto sprawdzić czy materiał jest odporny na wysokie temperatury i długotrwałe działanie. Niektóre nawet profesjonalne produkty nie są przystosowane do pracy ciągłej. W zależności od potrzeb i możliwości, wybieramy przede wszystkim sposób zasilania - gazowy bądź elektryczny. W przypadku tego drugiego ważnym czynnikiem jest pobór mocy (dostosowujemy do wymagań prowadzonej działalności) oraz ilość przyłączeń. Istnieją modele, które wymagają osobnych gniazd elektrycznych dla każdej komory.
Maszyna do smażenia frytek powinna posiadać także wbudowany termostat oraz odpowiednie zabezpieczenia. Niektóre modele są wyposażone także w specjalne filtry oleju oraz strefy zapobiegające jego przepaleniu. Ponadto warto zwrócić uwagę na sposób wykonania przewodów zasilających - te silikonowane są bardziej odporne na wysokie temperatury, czyli bezpieczniejsze przy pracy z gorącym tłuszczem.
Oczywiście należy także pamiętać o dopasowaniu gabarytów urządzenia do możliwości lokalowych.
Zobacz również szatkownice, które pomogą Ci szybko pokroić ziemniaki na frytki.
Nasza oferta frytownic gastronomicznych
W naszym sklepie można wybierać spośród frytownic gazowych i elektrycznych o różnej kubaturze. Proponujemy zarówno urządzenia z jedną komorą, jak i dzielone na więcej pojemników takiej samej wielkości bądź różnych np. jeden większy i drugi mniejszy, co daje możliwość dopasowania przygotowywanej porcji do aktualnego zamówienia. Posiadamy w ofercie także frytownice wyposażone w wygodny w użyciu kran do usunięcia zużytej frytury, bądź urządzenia z wyjmowalnymi pojemnikami na tłuszcz. Ponadto można znaleźć maszyny, do których dołączone są kosze ze składanymi rączkami. Oczywiście wszystkie sprzedawane przez nas urządzenia spełniają odpowiednie normy przypisane do urządzeń dla profesjonalnej gastronomii.