Wyposażenie gastronomii obejmuje kompletną ofertę dla profesjonalnej gastronomii. Oferta dostępna on-line jest stale rozbudowywana, ale prawdopodobnie nigdy nie obejmie całej oferty firmy w tym zakresie. Ze sprzedaży internetowej wyłączone są m.in. urządzenia i produkty konfigurowane pod zamówienie Klienta. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami. Kompleksowe wdrożenia realizowane są najczęściej na podstawie indywidualnej oferty.
Jakie powinno być wyposażenie gastronomii?
Chyba każdy zgodzi się z tym, że kuchnia odgrywa niezwykle ważną rolę w życiu codziennym. W mieszkaniach czy domach jest miejscem spotkań ze ze znajomymi i rodziną, rozmów, gotowania i radosnego, wspólnego konsumowania potraw. Ogólnie rzecz biorąc, można śmiało rzec, że kuchnia jest sercem całego domu. Nie można też zapomnieć o jej funkcji w restauracjach, barach, na stołówkach i innych placówkach, w których sprzedaje się żywność, a także firm produkujących żywność. To właśnie tam można znaleźć te najbardziej nowoczesne kuchnie wraz z całym niezbędnym wyposażeniem. Istnieje wiele rodzajów kuchni, a wybór zależy po prostu od indywidualnego gustu i upodobań. Może być mała, albo duża, szeroka, wąska, przeszklona, nowoczesna, tradycyjna, kolorowa, bądź w bardziej stonowanych odcieniach. Powinno się jednak pamiętać, że pod żadnym pozorem nie powinna być zbyt ciemna. Kuchnie restauracyjne z niewystarczającą ilością światła nie wzbudzają zaufania z tego powodu, że kucharze mogą często czegoś nie zauważyć, użyć innej przyprawy niż powinni i wiele innych. Oprócz dobrego naświetlenia, pomieszczenie to musi być dobrze wyposażone.
Wyposażenie gastronomii - co może znajdować się w kuchni?
Wyposażenie wszelkich barów, restauracji, pizzerii, stołówek, sklepów oraz reszty placówek, w których można zaopatrzyć się w żywność, musi być całkowite i przede wszystkim w dobrej jakości. Nie można uznawać w tym przypadku metody "im taniej tym lepiej", ponieważ wówczas taka restauracja czy bar nie ma prawa bytu. Oczywiście specjalistyczne wyposażenie gastronomii nie jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla wielkich przedsiębiorstw. Mogą z nich korzystać także ci, którzy dopiero planują rozpoczęcie biznesu, albo ci, którzy chcą uzupełnić swoją działalność stawiając na jej całkowitą uniwersalność i innowacyjność. Dodatkowo, wyposażenie gastronomii może "wpaść" również w ręce kogoś, kto zupełnie nie jest w żaden sposób powiązany z działalnością kulinarną(czyli do tak zwanych "zwykłych konsumentów"), a bardzo chce stosować w swojej kuchni profesjonalne sprzęty gastronomiczne oraz inne wysokiej jakości akcesoriów.
Asortyment restauracji
Asortyment każdej restauracji, baru, stołówki i tego typu miejsc musi posiadać różnorodne zaawansowane urządzenia o specjalistycznych zastosowaniach. Za przykład mogą posłużyć sprzęty takie jak: piec do pizzy, gyros elektryczny, gofrownica, krajalnica, mikrofalówka, frytkownica, sokowirówka, blender, ale także wiele innych, drobnych elementów i akcesoriów , które wcale nie są mniej ważne. Należą do nich: naczynia, garnki, patelnie, sztućce, talerze i inne zastawy obiadowe, łyżki do smażenia na patelni, dzbanki, miarki, waga kuchenna i wiele, wiele innych.
Być na bieżąco... czyli kluczowy cel każdej restauracji
Każda placówka oferująca żywność musi wciąż obserwować i kontrolować rynek i nowoczesne trendy w branży kulinarnej. Tylko to sprawi, że firma będzie się mogła dobrze i szybko rozwijać, co gwarantuje sukces. Oczywiście dodatkowo, każdy kucharz czy inny pracownik jest zobowiązany uczestniczyć we wszelkich kursach i szkoleniach, które dotyczą obsługi wysoce wyspecjalizowanych sprzętów gastronomicznych. Często nie są to urządzenia łatwe do zrozumienia i poprawnego używania, a niewiedza w tej kwestii może prowadzić do pogorszenia smaku potrawy, nie mówiąc już o katastrofalnych w skutkach wypadków, takie jak porażenie prądem czy skaleczenie.