Akcesoria cukiernicze to przedmioty, które pomogą w stworzeniu pysznych tortów, ciast i innych słodkich potraw. Jeśli w naszej restauracji proponujemy własnoręcznie przygotowywane ciasta, to powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy mamy w kuchni odpowiednie do tego narzędzia. Pomogą one kucharzowi pracować szybciej, a jego wyroby będą bardziej efekto...
Akcesoria cukiernicze to przedmioty, które pomogą w stworzeniu pysznych tortów, ciast i innych słodkich potraw. Jeśli w naszej restauracji proponujemy własnoręcznie przygotowywane ciasta, to powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy mamy w kuchni odpowiednie do tego narzędzia. Pomogą one kucharzowi pracować szybciej, a jego wyroby będą bardziej efektowne.
Akcesoria cukiernicze w restauracji
Zarówno w restauracji, jak i w cukierni powinny znaleźć się akcesoria cukiernicze. Na pewno jeśli prowadzimy lokal, to w swojej ofercie mamy także desery. Te słodkie dania powinny cieszyć nie tylko podniebienie, ale także oczy. Podstawowym elementem wyposażenia będzie więc łyżka do lodów. Przedmiot ten pozwoli na odpowiednie ułożenie zimnego deseru. Jako że łyżka tego typu jest wykonana ze stali, to możemy umyć ją w zmywarce, co jest oszczędnością czasu. Przydać się mogą także formy do modelowania. Jeśli w naszej ofercie deserów są ciastka, to ciekawiej będzie wyglądać danie złożone z różnorodnych kształtów. Goście na pewno docenią starania o estetykę potraw. Pracę ułatwi także łopatka kątowa. Dzięki niej sprawnie nałożymy ciasto na talerz. W restauracji przyda się także worek do szprycowania i kilka końcówek do niego. Takie narzędzie jest niezbędne, gdy chcemy ozdobić deser dla gościa własnoręcznie zrobionym owocowym lub czekoladowym sosem. Różnorodność wzorów, które możemy wykonać dzięki temu przedmiotowi jest naprawdę duża. Goście zwrócą uwagę na taką dbałość o szczegóły. Kolejny przedmiot, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni to kuchenne rękawice. Zużywają się szybko i jeśli zapomnieliśmy uzupełnić zapasy, to trzeba to zrobić jak najszybciej. Ten przedmiot zapewnia bezpieczeństwo w czasie chociażby wyjmowania ciast z piekarnika. Dlatego też powinien być dostępny w dużej ilości w kuchni każdej restauracji.
Akcesoria cukiernicze w cukierni
Jeśli prowadzimy cukiernię, w której goście mogą zjeść coś słodkiego i napić się kawy, to zwróćmy uwagę na te akcesoria, które usprawnią pracę i poprawią estetykę proponowanych przez cukiernię słodkości. Zadbać musimy o podstawy, czyli odpowiedniej jakości wałek do ciast. Powinien mieć przede wszystkim nieprzywierającą powłokę. Podstawowym wyposażeniem kuchni, w której pracuje cukiernik są oczywiście worki do szprycowania z końcówkami. Końcówki te powinny być różnych rozmiarów, co da większe pole do popisu. Do rozprowadzania kremu sprawdzi się także skrobka. Możemy jej użyć również do bitej śmietany. W wyposażeniu musi się znaleźć pędzel cukierniczy. Dzięki niemu w łatwy sposób polukrujemy wyroby. Kolejny niezbędnik to sito do przesiewania, ważne w produkcji ciast. Jeśli do estetyki dań przykładamy naprawdę dużą wagę, to potrzebujemy narzędzi, które pomogą ozdobić słodkie wyroby. Sprawdzą się do tego szablony do dekoracji. Uzyskamy nimi różnorodne kształty. Będziemy mogli ozdobić ciastka czekoladowym kwiatkiem, gwiazdką lub serduszkiem. Pokażemy w ten sposób gościom, że przywiązujemy wagę do każdego szczegółu dania. W poniższej kategorii znajduje się także palnik do kremu brulee. To urządzenie sprawdzi się także do karmelizowania innych słodkich dań. Jeśli w cukierni proponujemy lody gałkowe, to potrzebujemy kuwety do lodów. W takich pojemnikach najlepiej widać naszą ofertę, dzięki czemu goście będą mogli podjąć szybko decyzję. Przyda się także stojak na wafle oraz maszyna do bitej śmietany. Ozdobimy nią nie tylko lody, ale także mrożoną kawę i inne desery.