Dobra organizacja kluczem do sukcesu
Podstawą każdej kuchni jest dobra organizacja. Dotyczy to pracowników, jak i zagospodarowania przestrzeni. Łatwo zapanować nad chaosem, jeżeli każda rzecz ma swoje miejsce. Odpowiednio magazynowana żywność nie psuje się tak szybko, a jeśli już do tego dojdzie - prędko zwrócimy na to uwagę. Porządek i dbałość o jakość produktów to klucz do sukcesu każdego punktu gastronomicznego!
Solidne półki i regały
Magazynowanie żywności odbywa się na wiele sposobów. Poszczególne produkty mają specyficzne potrzeby: odpowiednia temperatura, brak nasłonecznienia. Niezależnie od tego, czy żywność przechowywana będzie w chłodni, piwnicy czy spiżarni, aby magazynowanie było sprawne i efektywne, potrzebne są odpowiednie półki i regały. Najlepszym rozwiązaniem wydają się regały modułowe. Pozwalają na zagospodarowanie przestrzeni w indywidualny sposób, dokładnie tak, jak jest to nam potrzebne. Specjalistyczne regały do magazynowania żywności są łatwe w utrzymaniu, a do tego bardzo wytrzymałe - możliwości udźwigu pojedynczej półki to w niektórych modelach nawet 200 kg! Możliwy jest samodzielny montaż i demontaż takiego regału, co daje bardzo dużo możliwości i różnorodnych konfiguracji. Dostępne są również regały wentylowane, których atutem jest niezwykła lekkość i wytrzymałość - znajdują zastosowanie w najtrudniejszych warunkach.
Nie wszystkie produkty można trzymać w temperaturze pokojowej i nie każda gastronomia ma własną chłodnię. Magazyn warto zaopatrzyć w różnego rodzaju urządzenia chłodnicze, które zapewnią produktom świeżość i dłuższy czas przydatności.
Pudełka i pudełeczka do żywności
Wytrzymały i niezawodny regał to podstawa. Mimo to, produktów żywnościowych raczej nie magazynuje się bezpośrednio na półkach. Najczęściej zamyka je się w dodatkowych, ochronnych pudełkach. Profesjonalne pojemniki sprawią, że magazynowanie żywności będzie proste jak nigdy dotąd! Okrągłe pojemniki, o pojemności od 1 do 20 l, wyposażone są dodatkowo w rączki, co znacznie ułatwia ich przenoszenie. Niektóre modele pojemników posiadają podziałkę w litrach i kwartach. Pudełka są przystosowane do chłodni, jak i do wysokich temperatur, nawet do 90°C. Pracę w gastronomii usprawniają także wózki na składniki żywieniowe. Przystosowane są do standardowych stołów roboczych.
Praktyczność ponad wszystko
Akcesoria, które sprawią, że magazynowanie żywności będzie prostsze, to również szufelki z poliwęglanu, które ułatwią gospodarowanie sypkimi produktami. Zapanować nad chaosem pomogą także pojemniki na sztućce.
Prawidłowe magazynowanie zaoszczędzi wiele czasu i nerwów, a także funduszy, dlatego warto już teraz zacząć planowanie nowego systemu przechowywania!