Utrzymanie świeżych produktów spożywczych to jedno z największych wyzwań, które stoją przed właścicielami lokali gastronomicznych. Chłodziarki i zamrażarki podblatowe to modele, które umożliwiają optymalne wykorzystanie przestrzeni. Można je z powodzeniem ustawić pod blatem lub stołem, co pozwoli na praktyczne zagospodarowanie nawet niewielkiego zaplecza. Doskonale sprawdzają się w restauracjach, barach, dyskotekach i kawiarniach.
Chłodziarki podblatowe
Są to urządzenia często wybierane przez właścicieli lokali gastronomicznych, ze względu na to, że dzięki nim łatwiej sprostać wymogom sanepidu. Często bowiem inspektor podczas kontroli sprawdza, czy mięso i warzywa są trzymane w osobnych lodówkach. Z tego względu warto zaopatrzyć się w kilka mniejszych chłodziarek, zamiast w jedną dużą.
Zamrażarki podblatowe
Przeznaczone do zamrażania i przechowywania produktów spożywczych od kilku dni, do nawet kilkunastu miesięcy (zależne jest to od zakresu temperatury). Są niezbędne we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, sale weselne i bankietowe, firmy kateringowe, stołówki.
Na jakie parametry należy zwracać uwagę?
Podczas zakupu podblatowego urządzenia chłodniczego należy zwrócić uwagę na wymiary i na pojemność. Zarówno w przypadku zamrażarek, jak i chłodziarek, niektóre modele mogą pomieścić nawet o kilkadziesiąt litrów więcej, niż inne urządzenia tego samego typu o podobnych wymiarach.
Kolejny aspekt to ilość półek. Chłodziarki podblatowe, które są przeznaczone do domów, zazwyczaj mają półki umieszczone również na drzwiach. Inaczej jest w przypadku urządzeń dedykowanych lokalom gastronomicznym. Te drugie mają często przezroczyste drzwi, dzięki czemu umieszczone w nich napoje i desery mogą być ładnie wyeksponowane. Warto także zwrócić uwagę na to, czy chłodziarka lub zamrażarka podblatowa, którą chcemy zakupić, jest wyposażona w kosze.
Jednym z ważniejszych parametrów jest zakres temperatur, który dany model może utrzymać. W przypadku chłodziarek, są to wartości dodatnie, od +1°C do +15°C, dla zamrażarek natomiast ujemne. Podane przedziały mogą być różne. Ma to duże znaczenie, jeśli chodzi o czas przechowywania produktów spożywczych. Dla porównania, w temperaturze -6 °C możemy przechowywać jedzenie do jednego tygodnia, natomiast w temperaturze – 26 °C już do dwunastu miesięcy. Warto więc przed wyborem właściwego modelu, zastanowić się, która zamrażarka najlepiej sprosta naszym potrzebom.
Klasa energetyczna również ma znaczenie. Jeśli za punkt odniesienia przyjmiemy urządzenie o klasie A, to w stosunku do niego, kupując model posiadający klasę A+, możemy zaoszczędzić do 25% energii, kupując natomiast model posiadający klasę A++, aż do 45%.
Nie bez znaczenia jest także czynnik chłodniczy. Obecnie stosuje się: R134a (fluorowany węglowodór zawierający niepodstawione atomy wodoru), R-600a (izobutan) lub R 290 (propan). Wszystkie czynniki muszą spełniać odpowiednie normy, jednak coraz bardziej popularny jest gaz R 600a, ponieważ jest przyjazny środowisku, wydajny i nietoksyczny.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą chłodziarek i zamrażarek podblatowych renomowanej marki Liebherr.