Własny catering to świetny pomysł na biznes, który staje się coraz bardziej popularny. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem jest to dość dochodowe zajęcie. Mieszkańcy Polski z każdym rokiem wydają coraz więcej pieniędzy na zakup już przygotowanych posiłków, zamiast decydować się na ich samodzielne przygotowanie. Zarazem dookoła panuje moda na zdrowe i racjonalne odżywianie. Tym samym na rynku nie brak jest klientów zainteresowanych zakupem przygotowanych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, najlepiej jeszcze prosto do mieszkania.
Wyposażenie cateringu
Jeśli marzymy o stworzeniu firmy cateringowej, trzeba zainteresować się przede wszystkim jakie będzie nam potrzebne całe wyposażenie cateringu. Dobrze prosperująca firma cateringowa, czyli potocznie zwany katering, czy też restauracja wykonująca posiłki na wynos lub serwująca je u klienta, musi mieć w posiadaniu mobilny sprzęt oraz urządzenia niezbędne w tym zakresie. Część takich sprzętów oraz urządzeń zdecydowanie pomoże nam poprowadzić zaplanowany przez nas biznes, a do tego ułatwi całą pracę. Wziąć pod uwagę należy to, jak duży będzie zakres naszej działalności i ile potraw będziemy przygotowywać, gdyż od tego zależy jakiej wielkości sprzęt będzie nam potrzebny. W celu zaopatrzenia swojej firmy w odpowiednią ilość urządzeń dobrej jakości, musimy najpierw określić, na jak dużą skalę chcemy zajmować się cateringiem.
Urządzenia i akcesoria cateringowe
Głównym elementem, bez którego nie istnieje wyposażenie cateringu, są wszelkie kociołki do zup, kremów czy też sosów. Do tego należy wyposażyć się w elektryczne podgrzewacze do potraw. Mogą one być w kształcie prostokąta, koła bądź owalu. Jeśli mamy takie życzenie, możemy zakupić już bardziej zaawansowany podgrzewacz w zestawie razem z kociołkami do zup. Następny, równie potrzebny element, to pojemniki z termoizolacją, które pomieścić mogą od 30 litrów do nawet 60. Do takich pojemników można dokupić dodatkowo wkład chłodzący bądź gorący.
Aby móc przewozić żywność, potrzebne będą koniecznie termosy gastronomiczne, które wykonuje się ze stali nierdzewnej. Można je nabyć w różnych wielkościach, z zamontowanym kranem lub bez. Poza termosami gastronomicznymi warto mieć ponadto termosy stołowe, które są już mniejsze. Zwykle mają kształt dzbanków, a pomieścić mogą od 1 do mniej więcej 5 litrów.
Prowadzenie cateringu wymaga także posiadania odpowiednich warników. Mogą być one używane jedynie do wody, ale wyróżniamy także warniki, których używa się do piwa bądź też wina. Poza tymi urządzeniami, które są właściwie niezbędne, dobrze wyposażony catering powinien również posiadać właściwe meble.
Meble cateringowe
Biorąc pod uwagę skalę, w jakiej będziemy działać, potrzebujemy różnej ilości takich mebli. Zaliczyć do nich na pewno trzeba będzie krzesła, stoły oraz ławki cateringowe czy zestawy biesiadne, które będą mieć możliwość złożenia, będą łatwe w transporcie i w przechowywaniu.