Bez wątpienia ułatwieniem każdej kuchni gastronomicznej jest wyposażenie jej w niezbędne do pracy przyrządy. Bez względu czy jest to stołówka, kuchnia szpitalna, własne mieszkanie czy sklep spożywczy zdecydowanie przyda się urządzenie przyspieszające i ułatwiające pracę. Jednym z obowiązkowych narzędzi gastronomicznych jest krajalnica. Służy ona do krojenia produktów spożywczych w sposób szybki, łatwy i ekonomiczny. W zależności od zastosowania wykorzystuje się krajalnice automatyczne, ręczne albo półautomatyczne.
W jaki sposób działa krajalnica półautomatyczna
Krajalnica półautomatyczna to nic innego jak połączenie krajalnicy automatycznej z ręczną. Wykorzystywana jest w supermarketach, gastronomii czy firmach cateringowych. Umożliwia szybkie krojenie produktów spożywczych. Do jej pracy nie jest wymagane ręczne obsługiwanie stołu podawczego. Użytkownik urządzenia ma możliwość jedynie ułożenia produktów na stole podawczym krajalnicy. Krajalnice półautomatyczne charakteryzują się sposobnością przełączenia z trybu automatycznego na manualny. Dzięki temu osoba obsługująca maszynę ma większą kontrolę nad pracą całego urządzenia. Krajalnice półautomatyczne zawierają cechy obu urządzeń. W przeciwieństwie do urządzeń automatycznych, półautomatyczne nie posiadają możliwości układania bądź dokładania plastrów. Co wiąże się z tym, że po ukrojeniu plasterka spada on bezwiednie na określone miejsce. Część urządzeń posiada dodatkowe funkcje jak np. ustawienie programatora na ukrojenie określonej liczby plastrów.
Zalety użytkowania krajalnic półautomatycznych
Główną zaletą wykorzystania takiej krajalnicy jest szybkość. Pokrojenie danego produktu zajmuje o wiele mniej czasu, niż jeżeli chcielibyśmy zrobić to ręcznie. Oszczędzamy dzięki temu czas oraz rośnie wydajność pracy urządzenia. Kolejna korzyścią płynącą z posiadania krajalnicy jest możliwość dostosowywania trybu pracy. Możemy pozwolić maszynie samej wykonywać pracę albo osobiście kontrolować sposób powstawania plastrów. Gdy chcemy, żeby urządzenie zużyło mniej mocy używamy trybu ręcznego. Z kolei w sytuacji kiedy niezbędna jest wysoka szybkość pokrojenia produktów warto zastosować automatyczny tryb pracy. Krajalnice półautomatyczne są niezwykle mobilne, można je przemieszczać z łatwością, tak aby najlepiej zagospodarować powierzchnię do pracy.
Dostępna oferta
W swojej ofercie posiadamy szeroką gamę produktów. W zależności od przeznaczenia można wybrać półautomatyczną krajalnicę do wędliny albo do sera. Nasze urządzenia wyposażone są w specjalny nóż pokryty teflonem. Co więcej, wszystkie dostępne produkty posiadają w swoim wyposażeniu stały skok krojenia stołu podawczego. Wyróżniają się również zastosowaniem dodatkowej funkcji, która pozwala na precyzyjne liczenie krojonych plastrów. Może to następować w sposób elektroniczny lub w trybie ręcznym. Za pomocą krajalnicy możemy kroić plastry o dowolnej grubości wedle własnego uznania. W przypadku wykrycia na stole podawczym braku produktu, maszyna ulega natychmiastowemu zatrzymaniu co pozwala na jej ekonomiczną pracę. Krajalnice posiadają dodatkowo panel sterujący, który pozwala na wybór i dostosowanie prędkości krojenia żywności.
Zobacz również materiały eksploatacyjne: noże do krajalnic oraz kamienie do krajalnic.