Termometry gastronomiczne to niezbędnik w każdym lokalu gastronomicznym, a także spożywczym, który w sposób profesjonalny dba o dobrą jakość swoich produktów, a co za tym idzie, zadowolenie klientów.
Urządzenia te mają za zadanie pomiar temperatury w miejscach przechowywania i przygotowywania produktów spożywcz...
Termometry gastronomiczne to niezbędnik w każdym lokalu gastronomicznym, a także spożywczym, który w sposób profesjonalny dba o dobrą jakość swoich produktów, a co za tym idzie, zadowolenie klientów.
Urządzenia te mają za zadanie pomiar temperatury w miejscach przechowywania i przygotowywania produktów spożywczych. Służą one także do pomiaru ciepła samej potrawy. Wskaźnik miarowy urządzenia może obejmować wartości już od -50 stopni do +300 stopni C.
Dzisiejszy, niezwykle rozwinięty, rynek urządzeń gastronomicznych oferuje różnego rodzaje termometry. Każdy zainteresowany z pewnością odszuka interesujący go produkt. Odczyt pomiaru z termometru gastronomicznego może następować w dwojaki sposób. Wyróżniamy termometry elektroniczne - z cyfrowym wyświetlaczem oraz standardowe - zaopatrzone w tarczę, z której odczytujemy temperaturę za pomocą podziałki i wskazówki.
Różna może być także technika pomiaru. Producenci oferują trzy rodzaje urządzeń w zależności od miejsca przeznaczenia lub konsystencji potrawy, którą chcemy poddać badaniu. W przypadku mierzenia temperatury potraw stałych, najlepiej sprawdzi się termometr zakończony sondą stałą - szpikulcem. W przypadku dań płynnych warto zaopatrzyć się w narzędzie ze składaną lub umiejscowioną na przewodzie sondą. Ograniczy to niebezpieczeństwo oparzeń w chwili pomiaru. Temperaturę można sprawdzić też za pomocą tzw. pirometru. Jest to narzędzie przeznaczone do dokonywania pomiarów bezdotykowo, za pomocą wielkości promieniowania podczerwonego czyli wyczuwalnego ciepła.
Najbardziej zaawansowaną technikę może zaoferować tzw. termo-higrometr, który mierzy temperaturę, a ponadto sprawdza wilgotność powietrza w zakresie od ok. 25 do 95 procent.
Termometry gastronomiczne nie są urządzeniami skomplikowanymi w użyciu. Jeśli nasze narzędzie zakończone jest sondą, to wystarczy jej wkłucie lub zanurzenie w interesujące nas miejsce. W przypadku pirometru należy ustawić się w pewnej odległości od celu i wymierzyć urządzenie w odpowiednim kierunku. To zadanie z pewnością ułatwią pirometry z laserowym celownikiem, dzięki którym bardziej precyzyjnie określimy miejsce pomiaru. Z kolei termo-higrometr możemy po prostu położyć lub powiesić w danym pomieszczeniu.
Urządzenia te są coraz powszechniej stosowane w usługach gastronomicznych i spożywczych. Niejednokrotnie zdarza nam się domniemywać czy przygotowywane danie jest już na pewno wystarczająco wypieczone. Łatwo w takiej sytuacji o pomyłkę. Dzięki termometrowi taki problem znika. Bez problemu będziemy mogli sprawdzić temperaturę wewnątrz potrawy i uniknąć negatywnych recenzji od niezadowolonych konsumentów. Termometry ułatwiają również utrzymanie odpowiedniego bezpieczeństwa w miejscu pracy. Dają możliwość kontrolowania temperatury w urządzeniach chłodniczych, dzięki czemu żywność przez cały czas przechowywana jest w higienicznych warunkach.
Podkategorie:
Filtruj
Ładowanie...
.0563 1052
Termometry cyfrowe
Termometr testo 105 zestaw walizkowy
271216
140
44,5
Termometry
NIE
271179
70
60 mm
Termometry
NIE
271339
25 mm
Termometry
NIE
271346
70
17
65
Termometry
NIE
271117
150
9
23
Termometry
NIE
271124
21
72 mm
Termometry
NIE
271186
70
60 mm
Termometry
NIE
271308
150
Termometry
NIE
271162
50
290
Termometry
NIE
271209
20
150
Termometry
NIE
271148
70
150
37
Termometry
NIE
620711
Termometry
620310
Termometry
620110
Termometry
620011
21 mm
52 mm
160 mm
Termometry
620010
Termometry
620210
Termometry
620510
Termometry
271407
Termometry
NIE
271117
150
9
23
Termometry
NIE
271186
70
60 mm
Termometry
NIE
271124
21
72 mm
Termometry
NIE
620110
Termometry
271346
70
17
65
Termometry
NIE
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej