Obróbka mechaniczna jest to proces, podczas którego obrabiany element zmienia swój kształt poprzez oddzielenie jego fragmentów.
Obróbka mechaniczna żywności to między innymi: krojenie, cięcie, szatkowanie i obieranie. Słowem - wszystko co sprawia że produkt zmienia swoją formę.
Obróbka mechaniczna żywności to niezbędna czynność przy tworzeniu ró...
Obróbka mechaniczna jest to proces, podczas którego obrabiany element zmienia swój kształt poprzez oddzielenie jego fragmentów.
Obróbka mechaniczna żywności to między innymi: krojenie, cięcie, szatkowanie i obieranie. Słowem - wszystko co sprawia że produkt zmienia swoją formę.
Obróbka mechaniczna żywności to niezbędna czynność przy tworzeniu różnego rodzaju potraw. W punktach gastronomicznych i restauracjach niezbędne są specjalnie przeznaczone do tego urządzenia, które pozwalają wykonać to sprawnie i szybko. Ważne, aby urządzenia takie były najwyższej jakości, co zapewnia bezpieczną i efektywną pracę.
Na rynku dostępna jest ogromna ilość maszyn kuchennych, dobrze jest więc dokładnie zapoznać się z ofertą sklepów.
Obróbka mechaniczna żywności - urządzenia
- Szatkownice - pozwalające na szybkie i bezpieczne szatkowanie wszelkiego rodzaju żywności w szczególności warzyw i owoców.
- Krajalnice - służące do krojenia m.in. wędlin, serów i pieczywa za pomocą ostrej tarczy. Dzięki odpowiednio zaprojektowanemu urządzeniu proces ten jest komfortowy.
- Wilki do mięsa - urządzenie służące do mielenia mięsa.
- Kotleciarki - służące do ubijania mięsa, zastępują ręczne tłuczenie mięsa na kotlety. Dzięki nim uzyskujemy dobrze rozprasowane kawałki mięsa w krótkim czasie. Klienci chętnie korzystają z tego typu rozwiązania w sklepach mięsnych, gdyż w domu, ręczne tłuczenie mięsa jest bardzo niewygodne, tworzy wiele hałasu i bałaganu.
- Miesiarki - pozwalające na dokładne wymieszanie ciasta twardego np. do upieczenia chleba.
- Miksery - służące do miksowania ciast miękkich o rzadszej konsystencji, ubijania kremów i sosów.
- Obieraczki - służące do obierania głównie ziemniaków. Można za ich pomocą bez wysiłku obrać większą ilość produktu.
- Roboty kuchenne - wielofunkcyjne urządzenia mogące w kuchni zastąpić kilkanaście czynności które wykonywane ręcznie są czasochłonne i nużące.
Wszystkie te urządzenia do obróbki mechanicznej dostępne są w wielu wariantach. Różnią się między innymi ceną, wielkością i wydajnością. To od właścicieli lokali gastronomicznych czy sklepów lub fabryk zależy, na który wariant oferowanego sprzętu się zdecydują. Pod uwagę przy wyborze należy wziąć miejsce gdzie urządzenie będzie używane, częstotliwość jego używania i ilość produktów, która będzie oddawana obróbce.
Naturalnie w dużej restauracji należy być przygotowanym na to że dana maszyna będzie w ciągłej eksploatacji, więc powinna być ona nastawiona na dużą ilość przerobionego produktu w krótkim czasie. Natomiast w małej gastronomii wystarczą urządzenia o słabszych parametrach. Wiele z tych urządzeń używanych jest również w gospodarstwach domowych, gdzie również potrzebna jest obróbka mechaniczna. Na przykład mikser już dawno zastąpił tradycyjne mieszanie. Dzięki temu nie tylko oszczędzamy czas, ale i zrobione jest to w lepszy sposób i z mniejszym wysiłkiem i narażeniem na zranienia.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu, a na pewno każdy komu kuchnia nie jest obca znajdzie tam coś odpowiedniego dla siebie w dobrej cenie.