Obróbka mechaniczna

Obróbka mechaniczna jest to proces, podczas którego obrabiany element zmienia swój kształt poprzez oddzielenie jego fragmentów.
Obróbka mechaniczna żywności to między innymi: krojenie, cięcie, szatkowanie i obieranie. Słowem - wszystko co sprawia że produkt zmienia swoją formę.

Obróbka mechaniczna żywności to niezbędna czynność przy tworzeniu różnego rodzaju potraw. W punktach gastronomicznych i restauracjach niezbędne są specjalnie przeznaczone do tego urządzenia, które pozwalają wykonać to sprawnie i szybko. Ważne, aby urządzenia takie były najwyższej jakości, co zapewnia bezpieczną i efektywną pracę.

Na rynku dostępna jest ogromna ilość maszyn kuchennych, dobrze jest więc dokładnie zapoznać się z ofertą sklepów.

Obróbka mechaniczna żywności - urządzenia

  • Szatkownice - pozwalające na szybkie i bezpieczne szatkowanie wszelkiego rodzaju żywności w szczególności warzyw i owoców.
  • Krajalnice - służące do krojenia m.in. wędlin, serów i pieczywa za pomocą ostrej tarczy. Dzięki odpowiednio zaprojektowanemu urządzeniu proces ten jest komfortowy.
  • Wilki do mięsa - urządzenie służące do mielenia mięsa.
  • Kotleciarki - służące do ubijania mięsa, zastępują ręczne tłuczenie mięsa na kotlety. Dzięki nim uzyskujemy dobrze rozprasowane kawałki mięsa w krótkim czasie. Klienci chętnie korzystają z tego typu rozwiązania w sklepach mięsnych, gdyż w domu, ręczne tłuczenie mięsa jest bardzo niewygodne, tworzy wiele hałasu i bałaganu.
  • Miesiarki - pozwalające na dokładne wymieszanie ciasta twardego np. do upieczenia chleba.
  • Miksery - służące do miksowania ciast miękkich o rzadszej konsystencji, ubijania kremów i sosów.
  • Obieraczki - służące do obierania głównie ziemniaków. Można za ich pomocą bez wysiłku obrać większą ilość produktu.
  • Roboty kuchenne - wielofunkcyjne urządzenia mogące w kuchni zastąpić kilkanaście czynności które wykonywane ręcznie są czasochłonne i nużące.

Wszystkie te urządzenia do obróbki mechanicznej dostępne są w wielu wariantach. Różnią się między innymi ceną, wielkością i wydajnością. To od właścicieli lokali gastronomicznych czy sklepów lub fabryk zależy, na który wariant oferowanego sprzętu się zdecydują. Pod uwagę przy wyborze należy wziąć miejsce gdzie urządzenie będzie używane, częstotliwość jego używania i ilość produktów, która będzie oddawana obróbce.

Naturalnie w dużej restauracji należy być przygotowanym na to że dana maszyna będzie w ciągłej eksploatacji, więc powinna być ona nastawiona na dużą ilość przerobionego produktu w krótkim czasie. Natomiast w małej gastronomii wystarczą urządzenia o słabszych parametrach. Wiele z tych urządzeń używanych jest również w gospodarstwach domowych, gdzie również potrzebna jest obróbka mechaniczna. Na przykład mikser już dawno zastąpił tradycyjne mieszanie. Dzięki temu nie tylko oszczędzamy czas, ale i zrobione jest to w lepszy sposób i z mniejszym wysiłkiem i narażeniem na zranienia.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu, a na pewno każdy komu kuchnia nie jest obca znajdzie tam coś odpowiedniego dla siebie w dobrej cenie.

Wybierz do 3 produktów
Gratuluję wyboru, produkt jest już w Twoim koszyku! Przejdź do koszyka.
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów

O naszej firmie

SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem

Czytaj więcej

Nasze referencje

referencje_sokolow_small.jpgreferencje_sokolow_small.jpg

Czytaj więcejocena-sas.png

Newsletter

Zapisz się na newsletter! Bieżące informacje, porady ekspertów oraz informacje o nowościach i promocjach prosto na Twój e-mail.