Urządzenie, które pozwala na szybkie przygotowanie pysznych posiłków dla większej ilości osób to grill gazowy. W związku z tym doskonale nadaje się jako wyposażenie w lokalach gastronomicznych, barach, restauracjach. To coraz popularniejsze narzędzie wśród miłośników grillowania przede wszystkim ze względu na wygodę użytkowania. Choć jest nieco podobne do grilla tradycyjnego, jego działanie różni się od klasycznego.
Zalety grilla gazowego gastronomicznego
Te nowoczesne urządzenia działają na zasadzie pracy butli gazowej, chociaż na pierwszy rzut oka przypominają tradycyjne urządzenia do grillowania. Wystarczy je podłączyć do butli, aby mogły zacząć działać. Nie ma w nich klasycznego rusztu – zamiast niego są palniki, których moc można dowolnie zwiększać lub zmniejszać. Można całkowicie kontrolować czas przyrządzania, bo regulują temperaturę. W ten sposób mięso, warzywa itp. są opiekane. Największą zaletą grilli gazowych jest fakt, że szybko się nagrzewają. Dzięki temu nie trzeba oczekiwać zbyt długo i niemalże od razu kłaść na nie mięso lub inne przygotowane rodzaje pożywienia.
Bardzo pozytywną cechą jest także fakt, że przygotowywane posiłki są zdrowe, ponieważ są pozbawione nadmiaru tłuszczu. To dzięki wysokim temperaturom, jakie są charakterystyczne dla tych urządzeń. Tłuszcz z mięsa wytapia się i nie pozostaje w samym produkcie. Dzięki temu wydają się one dużo zdrowszą wersją niż produkty z grilla węglowego. Trzeba pamiętać o tym, że grille gazowe mają nieco inną specyfikę funkcjonowania niż zwykłe grille. Dlatego też szybciej da się na nich przyrządzić pożywienie. Przy pierwszym użytkowaniu należy szczególnie na to uważać, aby nie próbować przygotować pożywienia podobnie jak w tradycyjnych urządzeniach do grillowania. Różnicą między starszymi, a nowszymi urządzeniami jest też to, że podczas grillowania nie ma dymu, co czyni ten sposób bardziej ekologicznym. Nie trzeba się bać o zapach czy aromat przygotowywanych potraw. Będą one smakowały tak samo dobrze jak te przyrządzane tradycyjnie.
Grille gazowe wolnostojące
Jeśli chodzi o grill gazowy, firma Sas24 proponuje dwa rodzaje grillów wolnostojących, które charakteryzują się profesjonalizmem wykonania i zdecydowanie ułatwiają przygotowywanie potraw głównie ze względu na szybkość. Pierwszy z nich to Grill Master Mini GN1/1 wykonany ze stali nierdzewnej. Jest on wyposażony w elektroniczny zapłon, a w zestawie dodatkowo zawiera patelnię emaliowaną, stalowy ruszt i przewód gazowy z reduktorem. Druga propozycja to Grill Master Maxi GN2/1. Ma on podobne cechy jak powyższy z tym, że ma większe rozmiary. Oba zaprezentowane grille działają na gaz butlowy. Oba też mają optymalną wysokość, dzięki czemu nie trzeba zbytnio się schylać podczas ich używania. Są bardzo estetyczne, praktyczne i, co najważniejsze, dają świetnie efekty podczas grillowania. Doskonale sprawdzą się jako wyposażenie do lokalu gastronomicznego, bo pozwolą w szybki i sprawny sposób przygotować danie dla większej liczby klientów.