Nowoczesne i funkcjonalne bemary w dobrym stylu
Na wyposażeniu każdej restauracji, lokalu gastronomicznego, czy firmy cateringowej znajdują się typowe urządzenia AGD, tj. lodówka, zamrażarka, piecyki gazowe lub elektryczne, itp. Ale co zrobić, kiedy posiłek jest już przygotowany i chcemy zachować jego temperaturę? Nieodzownymi i dość popularnymi urządzeniami są bemary gastronomiczne, których zadaniem jest utrzymywanie stałej temperatury przygotowanej potrawy.
Rodzaje bemarów i ich zastosowanie
Restauratorzy, właściciele barów gastronomicznych, jak i osoby prowadzące działalność cateringową powinni posiadać tego typu urządzenia. Na rynku są dostępne różne typy bemarów gastronomicznych. Mogą one być zasilane gazem lub elektrycznie. Najważniejszym elementem jest termostat. Ten element, dzięki szerokiemu zakresowi ustawienia zapewnia optymalną temperaturę danego posiłku. Poszczególne modele różnią się wielkością komory, w której znajdują się dania.
W restauracjach i barach gastronomicznych najlepiej sprawdzają się bemary wolnostojące lub przeznaczone do zabudowy, które montuje się jako część stołu. Natomiast w cateringu sprawdzą się ruchome bemary na kółkach. Urządzenia kółkowe również świetnie spełniają swoją rolę w przedszkolach, szkołach lub szpitalach. Można włożyć do nich dania, a nagrzana woda wewnątrz urządzenia podtrzymuje temperaturę posiłku podczas rozwożenia.
Innym modelami bemarów gastronomicznych są tzw. „lady”. Możemy się z nimi spotkać w barach szybkiej obsługi. Produkty żywnościowe znajdują się w wielu pojemnikach. Ulubione danie klient nakłada sam lub personel gastronomii. W tym drugim przypadku żywność jest oddzielona szybą.
Jaki bemar - gazowy czy elektryczny?
Nowoczesne modele bemarów gastronomicznych, to prawdziwe cacka, które posiadają styl. Producenci urządzeń prześcigają się w wymyślaniu kształtów, nowszych technologii oraz dodatkowych opcji usprawniających działanie sprzętu. Pierwszy sprzęt, który pojawił się na rynku były to bemary gazowe, które ustępują pola elektrycznym. Gazowe są wciąż popularne. Lecz zdają one egzamin w tzw. „małej gastronomii”.
Bemary elektryczne są bardziej zaawansowane technologicznie. Instaluje się w nich specjalne elektryczne przyłącza, których zadaniem jest utrzymywanie stałej temperatury jedzenia przez wiele godzin. Niektóre modele stanowią kilkopiętrową szafę, w której znajduje się wiele naczyń. Posiadają również dodatkowe i bardzo przydatne opcje, m.in. możliwość podgrzania posiłku. Nie musimy się obawiać, że potrawy się przypalą.
Tylko stal nierdzewna
Wysokiej jakości urządzenia wykonane są stali nierdzewnej, która jest odporna na zniekształcenia oraz kwasy używane w branży gastronomicznej. Używając tego typu sprzętu unikniemy przykrych niespodzianek związanych z dodatkowymi wydatkami. Atutem bemarów wykonanych z wysokiej jakości stali jest ich nieskomplikowane czyszczenie. Resztki pokarmu nie przywierają, a co za tym idzie, są odporne na bakterie oraz grzyby. To bardzo ważne elementy, które dotyczą odpowiednich wymogów sanitarnych. Tylko bemary gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej zapewniają trwałość i odporność.
Zawsze z myślą o kliencie!
Przed lokalami gastronomicznymi stoi nie lada wyzwanie, żeby sprostać wymaganiom klientów, którzy zwracają na każdy szczegół. Nie ma co się dziwić, ponieważ płacą za odpowiednio przyrządzone danie. Liczy się zarówno smak podanego jedzenia, ale również w jaki sposób jest ono serwowane. Nie wszystkie potrawy jadamy na zimno. Jedząc obiad w restauracji chcemy, żeby nasza potrawa była ciepła. Podnosi to smak i podkreśla walor potrawy. Dzięki urządzeniom, zw. bemarami gastronomicznymi możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Tego typu sprzęt znacznie ułatwia pracę firmom gastronomicznym.