Wyposażenie kuchni – blendery gastronomiczne
W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić lokal gastronomiczny bez odpowiednich urządzeń. Jest to sensowne, ponieważ to sprzęt, który spowoduje, że danie czy napój będą szybciej i lepiej wykonane. Ważne jest, żeby ułatwić pracę pracownikom i szybciej podawać zamówione dania gościom. Jednym z bardzo istotnych produktów w zawodowej kuchni jest blender gastronomiczny.
Czym jest blender gastronomiczny?
To urządzenia do miksowania warzyw lub owoców, a także kostek lodu. W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób zwraca uwagę na zdrową żywność i dania, które są zdrowe oraz odżywcze. W tym celu bardzo wiele firm gastronomicznych oferuje rozmaite soki, koktajle czy popularne obecnie smoothie. Są to napoje bardzo istotne dla zdrowia wielu ludzi. Polecane zarówno dla osób ciężko pracujących, jak i kogoś, kto ciągle ma problemy ze zdrowiem z powodu braku witamin.
Gdzie można zastosować blender?
Urządzenie, jakim jest blender gastronomiczny, jak sama nazwa wskazuje, jest potrzebny do firm zajmujących się ogólnie pojętą gastronomią. W skrócie zaś będzie to restauracja, kawiarnia, bar czy zwykły punkt, w którym robi się soki czy smoothie np. lodziarnie lub typowe miejsca do takich napojów. Obecnie bardzo trudno sobie wyobrazić lokal z lodami, w którym nie będzie takiego urządzenia.
Rodzaje blenderów:
W zależności od miejsca zastosowania, wyróżnia się kilka rodzajów blenderów:
- Blender barowy – zwykle stosowany jest na barach. Wykorzystywany w sporządzeniu napojów, jako dodatku do alkoholi. To też dobre urządzenie to typowych barów, gdzie, co prawda jest większość alkoholi, ale są również klienci, którzy wolą zamiast alkoholu, dobry sok czy smoothie.
- Blender kuchenny – to popularny blender wykorzystywany w każdej kuchni, nawet domowej. Warto jednak mieć na uwadze, że domowe urządzenia nie mają takiej trwałości jak typowo gastronomiczne.
- Blender specjalistyczny – to najbardziej pożądane urządzenie w firmach gastronomicznych. Posiada licznik, który zlicza nawet ilość obrotów nożami, dlatego również lód skruszony jest do odpowiedniej konsystencji. W porównaniu z innymi urządzeniami, ten pracuje cichutko, co powoduje, że robienie napojów nie przeszkadza klientom ani pracownikom.
- Mikser do koktajli – to sprzęt przeznaczony wyłącznie do robienia koktajli, które wymagają tylko wymieszania konkretnych składników. Jest on potrzebny i przydatny, ale nie niezbędny. Dlatego nie zawsze znajduje się we wszystkich lokalach gastronomicznych. Jest on wyłącznie do łączenia już dobrze zmiksowanych produktów.
Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje sprzętu, dzięki któremu zrobi najlepsze dania czy soki. Niestety wiele z nich nie spełnia wymagań poszczególnych lokali, dlatego należy dobrać dokładnie takie, jakie będzie najlepsze dla danego lokalu. Należy też zwracać uwagę na to, żeby urządzenie miało dużą trwałość, gdyż tylko wtedy będzie on działał długo i bez zarzutu.