Gdy działamy w branży gastronomicznej bardzo często pojawia się konieczność przechowywania podgrzanych produktów tak, by nie traciły temperatury. Z pewnością wiedzą o tym firmy cateringowe, ale również inne rodzaje działalności spotykają się z takim wyzwaniem. Samoobsługowa restauracja lub hotelowa restauracja oferująca szwedzkie śniadania, food trucki lub punkty gastronomiczne podczas imprez na świeżym powietrzu - dla każdego z tych miejsc termosy gastronomiczne są istotnym elementem, dzięki którym mogą dobrze obsłużyć klientów.
Czym są termosy gastronomiczne?
Termosy cateringowe, bo tak również możemy je nazywać, służą do utrzymania wysokiej temperatury produktów, które się w nich znajdują, mogą to być płyny lub żywność. Mogą służyć do przewożenia przygotowanych w kuchni potraw w miejsce, gdzie będą one wydane klientowi. Termosy dla gastronomii mogą być również wystawione do samodzielnej obsługi przez klienta, np. termosy z kawą lub herbatą. Wykonane ze stali nierdzewnej termosy gastronomiczne utrzymują temperaturę nawet do 8 godzin. Przestrzeń między ściankami wypełniona jest specjalnym materiałem izolującym, a działanie termosu zapewniają również silikonowe uszczelki i/lub, w zależności od modelu, zatrzaski.
Do przechowywania lub przewożenia potraw stałych można również wykorzystać specjalne pojemniki termoizolacyjne. Wykonane z materiału o sprężystych właściwościach, są lekkie i łatwe w czyszczeniu.
Jaki termos gastronomiczny wybrać?
Wybór odpowiedniego sprzętu jest uzależniony od tego, jakie potrzeby ma nasza działalność, ale na pewno zawsze należy wybierać produkty uznanych producentów, takich jak: HENDI, STALGAST, CAMBRO, itp. Mamy wtedy pewność, że będą one rzeczywiście spełniać swoje funkcje, czyli długo utrzymywać ciepło.
Stalgast nie tylko produkuje termosy gastronomiczne ze stali, jak mogłaby wskazywać nazwa marki, ale również pojemniki termoizolacyjne. Dostępne są termosy cateringowe o różnej pojemności, od 10 do nawet 35 litrów. Będą się sprawdzać do przewożenia dużych ilość potraw lub płynów. Mniejsze pojemności, jedno lub dwulitrowe, są bardziej poręczne i przeznaczone do ciepłych napojów. Można łatwo postawić je na stole, by klient mógł samodzielnie nalać sobie kawy lub herbaty albo przekazać je obsłudze kelnerskiej, by na bieżąco uzupełniała płyny.Producent umożliwił wybór termosów z kranem lub specjalną pompką do nalewania, lub też bez. Urządzenie wyposażone w część do nalewania na pewno znacznie ułatwi obsługę, zarówno pracownikom, jak i klientom.
Trochę inne produkty ma w swej ofercie firma CAMBRO. Wykonane są one z twardego polietylenu, pozwalają na rozmieszczenie żywności na specjalnych półkach. Część termosów została wyposażona w kółka do przewożenia, a do tych które ich nie mają, można osobno dokupić wózek do termosów.
W cateringu mogą Ci się przydać również różnego rodzaju pojemniki GN z pokrywami - zobacz ofertę w naszym sklepie.