W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób oraz firm kupuje zmywarki. Jest to podyktowane nie tylko wygodą, lecz również faktem, iż zmywarka zużywa o wiele mniej wody niż ręczne mycie. Dzięki temu, że urządzenia takie pobierają ograniczoną ilość wody oraz prądu, mają opinię bardzo ekonomicznych sprzętów. To też oznacza, że są bardzo przyjazne środ...
W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób oraz firm kupuje zmywarki. Jest to podyktowane nie tylko wygodą, lecz również faktem, iż zmywarka zużywa o wiele mniej wody niż ręczne mycie. Dzięki temu, że urządzenia takie pobierają ograniczoną ilość wody oraz prądu, mają opinię bardzo ekonomicznych sprzętów. To też oznacza, że są bardzo przyjazne środowisku.
Do zmywarek gastronomicznych konieczna jest również specjalistyczna chemia do zmywarek, przeznaczona dla lokali gastronomicznych. Zobacz, co znajdziesz w naszej ofercie.
Co dodaje się do zmywarek?
Zmywarka nie umyje naczyń czy garnków bez odpowiedniego detergentu. Nie można do niej wlewać zwykłego płynu do naczyń, ponieważ za bardzo się pieni. Powstały nadmiar piany nie tylko nie umyje niczego, ale wręcz może uszkodzić sprzęt. Czego zatem użyć? Do mycia naczyń w tego typu sprzętach przeznaczone są środki do zmywarek. Jest ich na rynku bardzo dużo, więc każdy może wybrać takie, które są polecane do danego typu zmywarki.
Rodzaje chemii do zmywarek
By naczynia były umyte, potrzebne są do tego odpowiednie preparaty, które nie będą się pienić i niszczyć zmywarki.
- Płyn do zmywarek – to podstawowa chemia do tego typu rządzeń, która ma na celu odpowiednie umycie naczyń, żeby wszystko było bardzo porządnie i higienicznie wyczyszczone. Na rynku istnieje bardzo wiele środków do mycia, między innymi w płynie lub w tabletkach. Wiele urządzeń posiada opcję wlewania płynu, który w odpowiedni sposób spełni swoją rolę. Takie środki do zmywarek z reguły są przeznaczone do urządzeń profesjonalnych wykorzystywanych w gastronomii. Sprzęty, do których wlewa się płyn, są często spotykane w restauracjach, pubach czy na stołówkach, gdzie mycie naczyń musi być wykonywane maszynowo, z powodu ich ogromnej ilości.
- Płyn nabłyszczający – to preparat często wykorzystywany, który ma na celu utrzymanie naczyń błyszczących i bez zacieków. Tego rodzaju środki czasami są wykorzystywane w zmywarkach domowych, jednak zdecydowanie częściej w przemysłowych profesjonalnych.
Jakie marki chemii do zmywarek wykorzystywanych w gastronomii są najlepsze?
Bardzo często firmy gastronomiczne wykorzystują produkty takich marek jak Hendi, Stalgast, Novadan czy Jax Professional. To producenci, którzy stawiają na bardzo wysoką jakość produktów, by naczynia myte przy pomocy ich produktów były naprawdę czyste i higieniczne. Mają też za zadanie spowodować, by urządzenia się nie psuły, czyli odpowiednio je pielęgnować.
Dawniej wszystkie naczynia były zmywane ręcznie. Jednak technika daje możliwość umycia ich szybko i bez wysiłku, co przekłada się na solidną i sprawną obsługę klienta. Higiena i szybkość w działaniu restauracji czy hotelu to podstawa ich sprawnego funkcjonowania. Dlatego placówki gastronomiczne chętnie sięgają po tego rodzaju urządzenia, gdyż bardzo ułatwiają pracę i usprawniają funkcjonowanie konkretnej restauracji czy hotelu.