Nakrycie stołu

Nakrycie stołu w restauracji

Wiele osób od czasu do czasu jada w restauracjach. W takich sytuacjach można zauważyć, że zastawa stołowa jest ułożona różnie, w zależności od rodzaju danego lokalu. Sposób układania naczyń oraz sztućców jest bardzo ważny, ponieważ rodzaj restauracji wymusza pewne zachowanie i gości i samej obsługi. W domu zawsze ukł...

Nakrycie stołu w restauracji

Wiele osób od czasu do czasu jada w restauracjach. W takich sytuacjach można zauważyć, że zastawa stołowa jest ułożona różnie, w zależności od rodzaju danego lokalu. Sposób układania naczyń oraz sztućców jest bardzo ważny, ponieważ rodzaj restauracji wymusza pewne zachowanie i gości i samej obsługi. W domu zawsze układamy tak, jak nam pasuje, żeby czuć się swobodnie. W restauracji czy barze, należy już stosować się do ogólnie przyjętych zasad.

Nakrycie stołu w barze szybkiej obsługi

Z reguły w takich miejscach sztućce są przygotowane i wystawione w jednym miejscu. Klienci po odebraniu jedzenia, sami wybierają, jakie będą im potrzebne. Czasami są bary, w których jedzenie nakłada się samemu i z talerzem idzie się do kasy. W takiej sytuacji sztućce, talerze oraz serwetki są w wystawionym miejscu i od danej osoby zależy, co weźmie. To miejsce, w którym przygotowuje się szybkie danie, a ilość i rodzaj sztućców zależy od chęci oraz potrzeb samego gościa.

Restauracja

W wielu restauracjach sztućce oraz talerze z daniem przynoszone są do stolika przez kelnera. Warto jednak pamiętać, że są miejsca, w których cała zastawa ułożona jest już na stole. Jakie jest prawidłowe nakrycie stołu, żeby wszystko było w porządku z zgodnie z zasadami?

  • Talerze - należy pamiętać, że dobrze ułożone talerze licząc od dołu to: deserowy, duży, głęboki. Czemu tak jest? Ponieważ ułożenie talerzy zależy od tego, w jakiej kolejności podawane są dania. Zawsze pierwsza będzie zupa, dlatego głęboki talerz jest na samym wierzchu. By nie grzebać i nie ustawiać od nowa talerzy, trzeba je tak ułożyć, by ten z wierzchu był zabierany a reszta zostawała gotowa na nowe dania. Drugie podawane jest tzw drugie danie, czyli danie obiadowe, dlatego talerz jest drugi z kolei. Z deseru nie trzeba korzystać, jednak, jeśli goście sobie tego życzą, talerzyk musi być ustawiony.
  • Sztućce – to zwykle najtrudniejsze elementy zastawy do ułożenia. Wszystko sprowadza się do tego, jakie dania będą podawane. W standardzie układana jest łyżka i nóż po prawej stronie, po lewej zaś widelec. Łyżka jest po zewnętrznej stronie, ponieważ jest brana jako pierwsza. Łyżeczka oraz widelczyk deserowy, ułożone są nad talerzem. W przypadku większej ilości dań, poszczególne sztućce układa się w kolejności, w jakiej będą podawane dania. Goście muszą mieć tak ułożone sztućce, żeby można było brać prawidłowe elementy od zewnętrznej strony. Każdy element musi być ułożony, w zależności, czy trzyma się go w prawej czy w lewej ręce podczas jedzenia.
  • Kieliszki – napoje są obowiązkowe podczas jedzenia. W takiej sytuacji ustawia się odpowiednie kieliszki, które są przeznaczone do poszczególnych rodzajów napojów. Kieliszek zwykle ustawia się po prawej stronie, ponieważ każdy bierze naczynie z napojem prawa ręką.
Więcej

Filtruj

na stronę
Wybierz do 3 produktów
Gratuluję wyboru, produkt jest już w Twoim koszyku! Przejdź do koszyka.
Pokazuje 1 - 20 z 2713 elementów

O naszej firmie

SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem

Czytaj więcej

Nasze referencje

referencje_sokolow_small.jpgreferencje_sokolow_small.jpg

Czytaj więcejocena-sas.png

Newsletter

Zapisz się na newsletter ! Spersonalizowane porady ekspertów oraz informacje o nowościach i promocjach prosto na Twój e-mail. Wybierz kategorie które Cię interesują