W dzisiejszych czasach bardzo wiele firm produkcyjnych stara się, żeby ich produkty były jak najlepsze dla klientów. Szczególnie istotne jest to w przypadku firm, które tworzą półprodukty lub produkty spożywcze gotowe do ugotowania lub usmażenia. Dlatego dobrze wykonany produkt jest dla poszczególnych zakładów niezwykle ważny. Do tego, by spełniały one wymogi firm gastronomicznych, potrzebne jest odpowiednie wyposażenie zakładu produkcyjnego. Do takich narzędzi zalicza się kotleciarka. To urządzenie, bez którego nie mogą się obyć zakłady przetwórstwa mięsnego, ponieważ powoduje ona, że produkt, który trafia do restauracji czy baru jest gotowy do usmażenia. Każda restauracja czy zakład produkcyjny stara się tak wyposażyć, żeby oferować gościom jak najwięcej usług, dlatego kupno takiego urządzenia jest nie tyko rozsądne, ale i potrzebne.
Czym jest kotleciarka?
Kotleciarka to urządzenia elektryczne, wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym. Służą do automatycznego rozbijania steków, kotletów, hamburgerów itp.. Wiele restauracji chcąc wykonać danie szybko i nie przetwarzać osobiście mięsa, zakupuje z zakładów przetwórstwa mięsnego już gotowe steki czy kotlety, co powoduje, iż kwestia ich przygotowania jest o wiele krótsza niż gdyby trzeba było mielić mięso i formować kotlety. Dla firm cateringowych czy restauracji, gdzie szczególnie dużo dań jest wykonywanych, to bardzo rozsądne rozwiązanie. W przypadku zakładów produkcyjnych, kotlety i steki z kotleciarki są głęboko mrożone i tak przekazywane dalej do poszczególnych zakładów żywienia zbiorowego lub do sklepów spożywczych. To surowe mięso, tylko uformowane w kotlet lub pocięte na pojedyncze steki czy sznycle.
Jakie firmy potrzebują kotleciarki?
Urządzenia do rozbijania mięsa na kotlety to sprzęt, który bez wątpienia jest niezbędny w zakładach przetwórstwa mięsnego. W tych miejscach jest wykorzystywany na ogromną skalę, ponieważ to stamtąd wychodzą poszczególne elementy wytworzonego z tuszy końcowego produktu. W dużych restauracjach, które samodzielnie przygotowują poszczególne kawałki mięs, również będą potrzebne kotleciarki, ponieważ jest to ogromne ułatwienie w rozbiciu poszczególnych kawałków wybranego mięsa. Bardzo często są one przydatne do tworzenia dań typu steki, bitki, sznycle, hamburgery, kotlety mielone czy zawijane zrazy, w sytuacji, gdy restauracja czy firma cateringowa przygotowuje posiłki na uroczystość plenerową czy na wielkie wydarzenie typu wesele. Czasami małe restauracje również wyposażają się w takie urządzenie, ponieważ dziś nie ma wyjątku i nawet małe lokale potrafią przyjmować zlecenia na duże uroczystości. W przypadku wesela czy innej dużej uroczystości np. balu sylwestrowego jest to ogromne ułatwienie dla pracowników którzy gotują dla danej uroczystości.
Kotleciarki pojawiają się również w sklepach mięsnych. Mogą one wtedy oferować rozbicie mięsa na kotlety, co na pewno przyciągnie niejednego klienta, który w domu nie chce tego robić lub nie ma takiej możliwości.