Firma RETIGO z siedzibą w Czechach działa w branży gastronomicznej od 1993 r. Obszarem jej działalności jest produkcja, sprzedaż oraz serwisowanie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego: pieców piekarniczych i cukierniczych, holdomatów, regeneratorów, schładzarek. Specjalnością firmy są m.in. piece konwekcyjno-parowe, które są doceniane przez kucharzy na całym świecie.
Co świadczy o tak wielkiej popularności pieców konwekcyjno-parowych?
Piece konwekcyjno-parowe - możliwości
Piece konwekcyjno-parowe Retigo dają możliwość ustawienia aż 1000 programów, dzięki czemu umożliwiają prowadzenie wielu procesów gastronomicznych w obrębie jednego urządzenia: pieczenie, pieczenie z sondą, gotowanie na parze, blanszowanie, regeneracja, grillowanie czy wędzenie. Ich główną zaletą jest zatem wielofunkcyjność i możliwość jednoczesnego przyrządzania kilku potraw. Dodatkowo piece konwekcyjno-parowe wyróżnia prosta obsługa: intuicyjne sterowanie oraz dotykowy panel sterujący z przejrzystym wyświetlaczem diodowym LED. Zaletą urządzenia jest także możliwość wyboru sposobu wytwarzania pary: bojlerowo albo iniekcyjnie. Do niewątpliwych walorów urządzenia należy też nowoczesny design, łatwość utrzymania w czystości, z zachowaniem standardów HACCP, a także energooszczędność (rekuperator, podwójna szyba drzwi) oraz gwarancja powtarzalnej i wysokiej jakości przygotowywanych potraw (nieduże straty masy potraw, niewielkie zużycie tłuszczu m.in. dzięki systemowi dwustopniowego podgrzewania wody).
Rodzaje pieców konwekcyjno-parowych
Piece konwekcyjno-parowe Retigo możemy podzielić ze względu na rodzaj zasilania: elektryczne i gazowe oraz ze względu na serię: Blue i Orange. Czym różnią się serie modeli? Najprościej rzecz ujmując, wersja Blue ma wbudowaną większą liczbę funkcji (1000 programów po 20 kroków), natomiast wersję Orange wyróżnia mniej parametrów: ograniczone funkcje systemowe (90 programów po 9 kroków) oraz brak pomocniczych funkcji, takich jak kontrola nasycenia pary, możliwość szybkiego podglądu programu - Quick View czy zawężony wybór specjalnych systemów obróbki termicznej, nieobejmujący pieczenia niskotemperaturowego, pieczenia nocnego czy funkcji Cook & Hold. Niemniej jednak podobnie jak w wersji Blue, modele pieców Orange również są wyposażone przez producenta w parametry pozwalające na bezpieczne użytkowanie (łącze USB, łącze LAN, systemy kontrolne) oraz system oszczędzania wody (WSS).
Piece konwekcyjno-parowe produkowane przez firmę Retigo są kluczowym sprzętem w gastronomii i niosą ze sobą szereg nieocenionych korzyści: wysoką wydajność, energooszczędność, wielofunkcyjność, wygodę i prostotę obsługi oraz najwyższą jakość przygotowywanych potraw. To doskonała technologia, która podbija serca kucharzy na całym świecie.