Powszechnie przyjmuje się, że wino im starsze i dojrzalsze, tym lepsze. Prawdą jest, że trunki z rejonu Bordeaux najlepsze walory smakowe wykazują po upływie dziesiątek lat. Są jednak również rodzaje win, którym wystarczy kilka miesięcy. Niezależnie od tego, które z nich mamy w swojej kolekcji, zanim będziemy mogli się nimi delektować, musimy je...
Powszechnie przyjmuje się, że wino im starsze i dojrzalsze, tym lepsze. Prawdą jest, że trunki z rejonu Bordeaux najlepsze walory smakowe wykazują po upływie dziesiątek lat. Są jednak również rodzaje win, którym wystarczy kilka miesięcy. Niezależnie od tego, które z nich mamy w swojej kolekcji, zanim będziemy mogli się nimi delektować, musimy je najpierw odpowiednio leżakować. Szczególnie ważne jest to w przypadku prowadzenia restauracji - nawet najdroższe wino, jeśli będzie źle przechowywane i źle serwowane, zamiast ucieszyć podniebienia klientów, źle wpłynie na wizerunek lokalu. Tutaj z pomocą przychodzą winiarki, które są inaczej nazywane chłodziarkami, lodówkami, szafkami lub piwniczkami na wino.
Między innymi dlatego, że szkodzą mu promienie UV. Światło o tej długości fal może wejść w reakcję z trunkiem, co niekorzystnie wpłynie na smak wina. Ponadto, wino najlepiej dojrzewa w temperaturze od 10 do 14°C, powyżej tego zakresu dojrzewa zbyt szybko. Ważna jest również wilgotność powietrza, która powinna mieścić się w zakresie 65 – 80%. Jest to niezwykle ważne, ponieważ zbyt niska wilgotność powoduje kurczenie się korka, a co za tym idzie – może sprawić, że powietrze przedostanie się do wnętrza butelki i negatywnie wpłynie na smak wina, a nawet doprowadzi do jego zepsucia. Zbyt duża wilgotność niesie ze sobą ryzyko wystąpienia pleśni.
Kolejna kwestia to wibracje, które także mogą zmienić smak wina lub doprowadzić do rozwarstwienia się jego naturalnych osadów. Odpowiednie parametry pozwolą zapewnić winiarki, które dzielą się na wolnostojące, przeznaczone pod zabudowę oraz podblatowe. Urządzenia z jedną strefą temperatury wykorzystują grawitację – chłodniejsze powietrze kumuluje się przy niższych półkach – tam należy przechowywać wina białe, natomiast na wyższych - wina czerwone.
Jeśli chcemy leżakować wiele gatunków win, z którego każdy wymaga innej temperatury, możemy zaopatrzyć się w model z wydzielonymi strefami temperatur. Jest to rozwiązanie, które zapewnia dużą elastyczność i wygodę w przechowywaniu. Nowoczesne urządzenia posiadają kilka stref z niezależną regulacją temperatury. Co więcej, filtr, który jest zamontowany w winiarkach, chroni trunki przed szkodliwymi dla niego promieniami UV, a specjalne półki, wykonane często z egotycznego drewna, nie tylko zapewniają butelkom odpowiednią pozycję leżakowania, ale także amortyzują wibracje.
Rozmiar urządzenia powinien być dopasowany do naszych potrzeb. Inne modele będą odpowiednie dla prywatnego konesera win, inne przydadzą się w lokalu, który urządza przyjęcia na kilkaset osób, jeszcze inne sprawdzą się w kameralnych knajpkach. W opisie każdego urządzenia są podane wymiary, takie jak wysokość, szerokość i głębokość. To, na co warto zwrócić uwagę to fakt, że winiarki mają często podaną pojemność zarówno w litrach, jak i w liczbie butelek, które są w stanie pomieścić (jako wyznacznik stosuje się butelkę Bordeaux o pojemności 75 cl.). Kolejny parametr to ilość półek, które najczęściej są regulowane. Niezwykle ważny jest również zakres temperatur.
Sklep SAS24.pl proponuje winiarki renomowanych firm: Liebherr oraz Resto Quality.
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej