Łuskarki do lodu to profesjonalne urządzenia, które wytwarzają lód łuskowy. Są konieczne wszędzie tam, gdzie pojawia się stała potrzeba chłodzenia świeżych produktów, by uniknąć ich zepsucia. Można je zastosować w sklepach sprzedających surowe ryby lub mięso, ale również w restauracjach oraz hotelach oferujących gościom posiłki czy kawiarniach.
Zastosowanie łuskarek do lodu
Oprócz tego, że duże ilości lodu zapobiegają psuciu się produktów, dodatkowo są one bardziej wyeksponowane i mogą stanowić element dekoracyjny, np. w restauracjach. Umieszczone na nim świeże owoce morza oraz ryby będą wyglądać apetycznie, a klient na własne oczy widzi, że są odpowiednio przechowywane. Można również pozwolić mu, by sam wybrał dla siebie produkt do przyrządzenia. W kawiarni, można w ten sposób wyeksponować świeżo wyciskane soki lub zdrowe koktajle
Rodzaje łuskarek do lodu
Dostępne w naszej ofercie łuskarki do lodu różnią się między sobą typem chłodzenia. Łuskarki chłodzone powietrzem to zazwyczaj urządzenia wolnostojące, które zużywają zdecydowanie mniej wody. System chłodzenia wodą jest stosowany w urządzeniach do zamontowania pod blatem, mimo że zużywa więcej wody, to zapobiega wydzielaniu się zbyt dużej ilości ciepła.
Producenci łuskarek do lodu
Producenci, których urządzenia znajdują się w naszej ofercie (STALGAST, HENDI, GORT) produkują te dwa rodzaje łuskarek. Przed wyborem maszyny, należy określić dzienne zapotrzebowanie na lód, gdyż urządzenia różnią się również ilością lodu, który wytwarzają. Produkty marek BARTSCHER, GORT umożliwiają wytworzenie 45-120 kg lodu na dobę, natomiast produkty marki STALGAST pozwalają wytworzyć nawet 150 kg lodu na dobę. Łuskarki posiadają również pojemniki do przechowywania lodu, na ich pojemność również należy zwrócić uwagę wybierając urządzenie, tak by dostosować je do potrzeb. Zbyt mały pojemnik, może spowodować, że zabraknie lodu, np. w godzinach szczytu, gdyż urządzenie wytwarza lód w określonych cyklach, których nie da się przyśpieszyć. Cykl jest rozpoczynany w określonych odstępach czasu, gdy lodu w pojemniku jest poniżej określonego poziomu. Jeśli nawet wybierzemy urządzenia o najwyższej dobowej wydajności, to może okazać się że lodu będzie brakować, jeśli pojemnik nie pozwala na przechowywanie jednorazowo wystarczająco dużej ilości lodu
Dobranie łuskarki do lodu
Odpowiednio dobrana do potrzeb łuskarka do lodu jest podstawowym i niezbędnym wyposażaniem każdej działalności, w której chce się oferować klientom świeże, odpowiednio schłodzone produkty. Nie tylko w tak oczywistych miejscach jak masarnie i sklepy z żywnością, ale również w lokalach usługowych, takich jak hotele, restauracje, bary lub puby.