Patelnia to przyrząd niezbędny w każdej kuchni. Do użytku w gastronomii warto wybrać profesjonalne patelnie jak najwyższej jakości. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele przeróżnych urządzeń do smażenia. Jakie są rodzaje patelni? Która będzie najlepsza dla mojej restauracji? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.
Patelnia to przyrząd niezbędny w każdej kuchni. Do użytku w gastronomii warto wybrać profesjonalne patelnie jak najwyższej jakości. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele przeróżnych urządzeń do smażenia. Jakie są rodzaje patelni? Która będzie najlepsza dla mojej restauracji? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.
Patelnie gastronomiczne możemy podzielić na kilka grup, biorąc pod uwagę ich wielkość, materiał z którego zostały wykonane, konkretne funkcje. Oprócz klasycznych patelni, które wymagają źródła ciepła by coś na nich przyrządzić dostępne są osobne urządzenia służące do smażenia, są to tak zwane patelnie przechylne lub wychylne. Doskonale sprawdzą się w restauracjach, stołówkach i punktach gastronomicznych nastawionych głównie na serwowanie dużej ilości smażonych dań w jednym czasie. Patelnie uchylne (dostępne w innej kategorii) mają pojemność od 60 l, wykonane są ze stali nierdzewnej, zasilane na gaz lub energię elektryczną. Patelnia przechylna powinna mieć ręczny mechanizm unoszenia misy, ułatwiający jej opróżnienie oraz zawór doprowadzający wodę, niezbędną do czyszczenia.
Nie każda restauracja musi posiadać patelnię przechylną, ale każda musi być wyposażona w zestaw profesjonalnych patelni o zróżnicowanym przeznaczeniu. Jeśli chodzi o klasyczne patelnie to różnią się one nie tylko wielkością (od 115 mm do 400 mm), ale przede wszystkim funkcjami. Wyróżniamy patelnie: uniwersalne, do smażenia ryb, do naleśników, grillowe, do przyrządzania paelli, woki oraz patelnie głębokie. Jednak nie funkcje są najważniejsze a materiał z którego została wykonana patelnia. Najpopularniejsze są patelnie aluminiowe pokrywane najczęściej teflonową powłoką. Takie patelnie wykonane są z odlewu aluminium dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewają, są lekkie. Zaletą takich patelni jest fakt, że potrawy można przyrządzić na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie aluminiowe występują również w wersji z powłoką nanoceramiczną, czyli marmurową, nieprzywierająca warstwą odporną na wysokie temperatury (do 250 stopni).
Obok patelni aluminiowych mamy te wykonane ze stali walcowanej, najpopularniejsze wśród szefów kuchni. Są niezwykle wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, doskonale się nagrzewają. Ze stali walcowanej wykonane są również specjalne patelnie do paelli z dwoma uchwytami dostępne w szerokiej gamie rozmiarów, nawet do 800 mm. Patelnie ze stali nierdzewnej występują również w wersji z powłoką teflonową, mogą być również emaliowane. Kolejną grupą są patelnie żeliwne, najbardziej uniwersalne. W przeciwieństwie do patelni aluminiowych długo utrzymują ciepło, dzięki czemu doskonale nadają się do serwowania dań na gorąco. Można wkładać je do piekarnika i co bardzo istotne nadają się do wszystkich typów kuchenek, nawet indukcyjnych. Jednak ich użycie wymaga zastosowania większej ilości tłuszczu, co dla wielu jest wadą.
Profesjonalne patelnie to podstawa funkcjonowania każdej dobrej restauracji. Warto zakupić różne patelnie. Te przeznaczone do ryb są na tyle duże, że można podać rybę w całości. Dzięki płytkim patelniom do naleśników, usmażone placki będą cienkie i chrupiące. Małe patelnie przydadzą się do przyrządzania blinów i innych placków.
Filtruj
Ładowanie...
035200
Patelnie
034320
Patelnie
034281
Patelnie
034280
Patelnie
034241
Patelnie
034240
Patelnie
032260
Patelnie
839003
90
360 mm
Patelnie
NIE
627730
75
210 mm
Patelnie
NIE
627747
100
210 mm
Patelnie
NIE
628621
50
260 mm
3
Patelnie
NIE
628614
50
220 mm
3
Patelnie
NIE
628638
45
180 mm
3
Patelnie
NIE
628706
50
240 mm
3
Patelnie
NIE
629390
55
400 mm
Patelnie
NIE
629352
55
360 mm
Patelnie
NIE
629307
55
320 mm
Patelnie
NIE
629208
55
280 mm
Patelnie
NIE
629109
55
240 mm
Patelnie
NIE
629604
275
35
400
Patelnie
NIE
629345
60
320 mm
Patelnie
NIE
629253
55
280 mm
Patelnie
NIE
629154
50
240 mm
Patelnie
NIE
629505
85
280 mm
Patelnie
NIE
627716
400
55
280
Patelnie
NIE
035321
3.0 l
50 mm
Patelnie
629307
55
320 mm
Patelnie
NIE
035241
1.2 l
40 mm
Patelnie
032260
Patelnie
035281
2.0 l
45 mm
Patelnie
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej