Najpopularniejszym urządzeniem w każdym lokalu gastronomicznym są frytownice elektryczne. Używają ich nie tylko niewielkie bary szybkiej obsługi, swoje zastosowanie znajdują także w większych restauracjach. Dla większości ludzi frytki stanowią bazę posiłku, a dzieci wprost za nimi przepadają. Na co najlepiej zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia?
Czym kierować się kupując frytownicę elektryczną?
Właściciel lokalu gastronomicznego pragnie, by jakość przygotowywanych przez niego potraw była na wysokim poziomie. Nikt nie chciałby sytuacji, w której klient rezygnuje z naszych dań, bo są przygotowane źle i mu nie smakują. Najważniejsze w gastronomii jest zadowolenie klienta, który chciałby do nas jeszcze wrócić. Dlatego decydując się na zakup frytownicy elektrycznej warto zwrócić uwagę na kilka niezbędnych parametrów. Najważniejsza jest pojemność urządzenia. To ona decyduje o tym w jakim czasie i jaka ilość frytek może zostać zaserwowana. Jest to o tyle ważne, że szybkość obsługi jest jedną z decydujących zalet wyróżniających dobrą restaurację. Długi czas oczekiwania na dania często jest czynnikiem odstraszającym klienta. Dlatego też warto zadbać, by frytownica dostosowana została do potrzeb lokalu. Im większa pojemność urządzenia tym znacznie wyższa liczba realizowanych zamówień.
Istotne jest dostosowanie frytownicy do wielkości lokalu. Jeśli prowadzimy małą restaurację, która sporadycznie sprzedaje frytki głównie jako dodatek, powinniśmy wybrać niewielką frytownicę. Nie tylko zostanie doskonale zagospodarowana wśród innych niezbędnych sprzętów ale pozwoli na zminimalizowanie kosztów związanych z użyciem tłuszczu. Porcje zostaną przygotowane w odpowiedniej racji tłuszczu, by jego nadmiar nie został zmarnowany. Istotne są także materiały z jakich zostało wykonane urządzenie. Mały lokal gastronomiczny potrzebuje frytownicy, która zagwarantuje szybki czas nagrzewania tłuszczu co wpłynie na tempo przygotowania dania. Przy wyborze frytownicy elektrycznej warto zwracać uwagę na pobieranie mocy przez urządzenie. Niektóre modele mają osobne gniazda elektryczne dla swoich komór, wszystko musi być dostosowane do potrzeb lokalu.
Frytownice elektryczne dostępne w sklepie
Najważniejszą zaletą frytownic elektrycznych jest ich trwałość i wytrzymałość. W przeciwieństwie do urządzeń gazowych ich przewody nie ulegają zbyt szybko awariom. Częste wzywanie specjalisty od naprawy urządzenia spowolni pracę lokalu i wpłynie na jego reputację. Frytownice elektryczne zbudowane są z korpusu, w którym zamontowany jest komora. W naszej ofercie posiadamy także urządzenia dwukomorowe z wymiennymi pojemnikami na tłuszcz, wszystko bowiem zależy od przeznaczenia urządzenia. Nasze modele wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która stanowi niezwykle łatwą i szybką powierzchnię do mycia i czyszczenia. Co więcej, wszystkie urządzenia posiadają wbudowany termostat z regulacją temperatury. Niektóre frytownice posiadają dodatkowe udogodnienia jak kran czy składany kosz. Oferujemy urządzenia zgodne z normami dla urządzeń gastronomicznych.