Firmy działające w branży gastronomicznej muszą dbać o wysoką jakość produktów spożywczych oraz ich świeżość. Otrzymanie przez klienta nieświeżego produktu może prowadzić do poważnych konsekwencji, czyli nawet zatrucia. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie i przyrządzanie żywności, czyli utrzymywanie jej właściwej temperatury. Obojętnie na k...
Firmy działające w branży gastronomicznej muszą dbać o wysoką jakość produktów spożywczych oraz ich świeżość. Otrzymanie przez klienta nieświeżego produktu może prowadzić do poważnych konsekwencji, czyli nawet zatrucia. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie i przyrządzanie żywności, czyli utrzymywanie jej właściwej temperatury. Obojętnie na którym etapie łańcucha się znajdujemy, czy produkujemy żywność, czy ją magazynujemy i sprzedajemy w sklepie dla odbiorcy firmowego lub indywidualnego, czy też przyrządzamy ją w naszej restauracyjnej kuchni. Zawsze musimy przechowywać żywność w odpowiednich warunkach chłodniczych. Do ich kontroli konieczne są przyrządy pomiarowe.
Przyrządy do pomiarów wykorzystywane w branży gastronomicznej mają szereg zastosowań. Termometry cyfrowe posiadają szeroki zakres pomiarów, od -50 stopni Celsjusza do nawet 300 stopni Celsjusza. W zależności od modelu mogą też różnić się dokładnością pomiarów. Najtańsze termometry zazwyczaj mają największy błąd pomiaru, około +- jeden stopień, te najbardziej czułe i dokładne urządzenia posiadają błąd pomiaru od 0,2 do 0,5 stopnia. Sonda w termometrze jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i może być zanurzeniowa, do powierzchni, świderkowa do mrożonek lub penetracyjna. Takim termometrem możemy sprawdzić czy mrożonka ma odpowiednią temperaturę zamrożenia lub czy mięso, które pieczemy nie jest już surowe, albo czy olej osiągnął już temperaturę smażenia.
Pirometr również służy do pomiaru temperatury, ale nie wymaga kontaktu z produktem. Tak samo jak termometr posiada różny zakres pomiarów, jednak błąd pomiarowy jest w tym przypadku większy i może wynosić nawet do +- 3 stopni. Tester jakości oleju zaalarmuje nas, że nadszedł czas wymiany oleju, a termohigrometr mierzy nie tylko temperaturę w pomieszczeniu, ale również wilgotność. Podobne zastosowanie posiada rejestrator do monitorowania warunków przechowywania produktów wrażliwych. Można umieścić go na ścianie, a niektóre modele mierzą temperaturę i wilgotność z dwóch miejsc jednocześnie. W zależności od modelu zakres pomiarów wynosi od -50 stopni Celsjusza do nawet +300 stopni.
Podkategorie:
Filtruj
Ładowanie...
.0563 1052
Termometry cyfrowe
Termometr testo 105 zestaw walizkowy
271407
Termometry
NIE
620010
Termometry
620011
21 mm
52 mm
160 mm
Termometry
620310
Termometry
620711
Termometry
.0572 1754
Rejestratory
Rejestrator temperatury i wilgotności testo 175-H1
271148
70
150
37
Termometry
NIE
.0572 1753
Rejestratory
Rejestrator temperatury testo 175-T3 z 2 kanałami zewnętrznymi
271209
20
150
Termometry
NIE
.0572 1752
Rejestratory
Rejestrator temperatury testo 175-T2 z kanałami wewn i zewn
271162
50
290
Termometry
NIE
271308
150
Termometry
NIE
271346
70
17
65
Termometry
NIE
.0560 1040
Termometry cyfrowe
Termometr-pirometr (2w1) testo 104-IR
.0563 2750
Testery jakości olejów
Tester jakości oleju testo 270 zestaw
Pirometry
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej