Do czego służy warnik gastronomiczny?
Warniki to urządzenia elektryczne do podgrzewania bądź zagotowywania wody i utrzymywania jej gorącej przez długi czas. Zbudowane są ze stali nierdzewnej, przy czym mogą mieć pojedyncze lub podwójne ścianki. Te drugie pozwalają na większą oszczędność energii ze względu na lepszą izolację. Są też bezpieczniejsze, ponieważ ich ścianki zewnętrzne nie nagrzewają się aż tak bardzo. Każdy warnik gastronomiczny jest wyposażony w specjalny kranik, dzięki któremu łatwo i wygodnie można z niego nalać wodę bezpośrednio do filiżanki, aby zalać herbatę czy kawę. Istnieją także modele, które posiadają dodatkowo ociekacz.
Jakie modele warników można znaleźć w Sas24.pl
Sklep SAS24 oferuje warniki firm Stalgast oraz Hendi. Różnią się one pojemnością - od najmniejszych 8- i 10-litrowych, przez 18- czy 19-litrowe, aż po największe o pojemności 30 l. Część z nich to urządzenia jednościankowe, ale oferujemy również dwuściankowe modele, także wyposażone w ociekacz, zabudowaną grzałkę czy przeszkloną miarę poziomu wody lub zabezpieczenie przed włączeniem na sucho. Każdy warnik gastronomiczny posiada termostat do regulacji temperatury.
Czym są zaparzacze gastronomiczne?
Te urządzenia, podobnie jak warniki, podgrzewają wodę aż do jej zagotowania, jednak w odróżnieniu od nich pozwalają od razu na zaparzenie herbaty, kawy czy ziół. Następnie utrzymują wysoką temperaturę gotowego napoju. Umożliwiają oczywiście także po prostu zagotowywanie samej wody, bez żadnych dodatków, tak jak robią to warniki. Istnieją dwa typy tych urządzeń - zaparzacze klasyczne oraz przelewowe. Oba wykorzystują wodę do zaparzenia napoju, jednak po zakończeniu parzenia w tym drugim typie płyn znajduje się w specjalnym dzbanku, na zewnątrz głównej bryły urządzenia. Przypomina to domowy ekspres do kawy. Klasyczne modele - znów tak jak warniki - wyposażone są w termostat oraz kranik, mogą mieć różne pojemności oraz posiadać dodatkową szufladę z ociekaczem. Także tutaj występują wersje jedno- lub dwuściankowe. Jednak zaparzacze mogą mieć mniejszą pojemność - nawet od 6 litrów. Podczas użytkowania sprzętu konieczne jest czyszczenie filtrów, dla wygody użytkowania niektóre modele wyposażono w specjalny wskaźnik konieczności czyszczenia. Większość urządzeń posiada kontrolki zasilania, temperatury oraz zakamienienia.
Nasza oferta warników i zaparzaczy
Poniżej prezentujemy różne zaparzacze firm Stalgast i Hendi. Wszystkie urządzenia zasilane są elektrycznie, a wykonane zostały ze stali nierdzewnej. Klasyczne modele występują w różnych pojemnościach - od 6 do 18 litrów, natomiast model przelewowy mieści 1,8 l wody, jednak gotowego napoju jedynie 1,6 l, bo taka jest pojemność dołączonego do zestawu dzbanka. Wszystkie urządzenia przystosowane są do pracy w lokalu gastronomicznym.