Pirometry

W branży gastronomicznej bardzo często istnieje konieczność zmierzenia temperatury produktów spożywczych. Sprawdzamy czy osiągnęły one odpowiednią temperaturę zamrożenia lub odpowiednią temperaturę po obróbce cieplnej. Jest to konieczne, by zawsze mieć pewność, że podajemy klientom bezpieczne produkty. Urządzeniami wykorzystywanymi do mierzenia temperatury w gastronomii są pirometry. Umożliwiają one bardzo dokładny pomiar temperatury, zarówno dodatniej, jak i ujemnej.

Pirometry - jakie są ich rodzaje i jak działają?

Pirometr mierzy temperaturę za pomocą podczerwieni, dzięki temu może to zrobić bez konieczności dotykania obiektu. Dzięki temu można go wykorzystać w nawet trudno dostępnych miejscach lub w sytuacji zmiennych warunków. Dostępne są również urządzenia z sondą penetracyjną, którą można włożyć w produkt, którego temperaturę chcemy zmierzyć. Urządzenia marki TESTO dostępne są również w wersji kieszonkowej, której wymiary są o wiele mniejsze od standardowej wersji. Można mieć je zawsze przy sobie i użyć w każdych warunkach. Dokładność pomiarów wersji kieszonkowej jest jednak mniejsza i wynosi +-3 stopnie, podczas gdy dokładność pomiarów wersji standardowej +-1,5 stopnia. Kolejną ważną cechą jest zakres pomiarów, a też może wynosić od -50 stopni do +300 stopni, w zależności od urządzenia. W przypadku pirometrów z sondą, warto również zwrócić uwagę na parametry sondy penetracyjnej, które zazwyczaj różnią się od parametrów pomiaru na podczerwień. Niektóre urządzenia są dodatkowo wodoodporne lub posiadają sygnał dźwiękowy.

Zastosowanie pirometrów w gastronomii

Pirometr posiada szerokie zastosowanie w gastronomii. Z jednej strony można nimi mierzyć temperaturę w miejscach, które przygotowują posiłki, czyli np. w restauracjach. Sprawdzać, czy składniki osiągnęły pożądaną temperaturę podczas obróbki cieplnej za pomocą sondy penetracyjnej lub czy są przechowywane w odpowiednich warunkach. To również ważne urządzenie w sklepach, które pirometrem mogą sprawdzić czy podczas dostawy produktów nie został przerwany łańcuch chłodniczy, a więc czy np. produkty zamrożone nie rozmroziły się.

O naszej firmie

SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem

Czytaj więcej

Nasze referencje

referencje_sokolow_small.jpgreferencje_sokolow_small.jpg

Czytaj więcejocena-sas.png

Newsletter

Zapisz się na newsletter! Bieżące informacje, porady ekspertów oraz informacje o nowościach i promocjach prosto na Twój e-mail.