Schładzarki szokowe

Schładzarki szokowe to urządzenia, których głównym zadaniem jest błyskawiczne zamrożenie żywności. Dzięki takiemu zabiegowi, udaje się zachować w potrawie aromaty i kolory, które znikają w trakcie klasycznego mrożenia produktów. Zastosowanie tego typu urządzenia umożliwia właścicielom lokali gastronomicznych długie przechowywanie posiłków przygotowanych z wyprzedzeniem. Szybkość obniżania temperatury do 3 stopni Celsjusza wynosi średnio 90 minut w przypadku schładzarki. W przypadku zamrażarki czas w jakim potrawa osiąga – 18 stopni Celsjusza wynosi tylko 240 minut. Dzięki tak błyskawicznemu procesowi chłodzenia uniemożliwia się rozwój mikroorganizmów w potrawie, a przygotowane danie zachowuje pełnię swoich walorów. Spreparowane w ten sposób potrawy możemy przechowywać przez okres kilku dni w chłodni lub kilku miesięcy w zamrażalni. Przed podaniem wystarczy podgrzać danie w piecu konwekcyjno parowym.

Jak działają schładzarki szokowe

Zasada działania schładzarek i zamrażarek szokowych jest bardzo prosta. W trakcie tradycyjnego chłodzenia w potrawie zamarza woda tworząc kryształy. Już na etapie zamrażania kryształy te niszczą strukturę i fakturę danego produktu pogarszają jego walory estetyczne i smakowe. Proces ten ma swoją kolejna fazę w trakcie rozmrażania. Zamrożone kryształki rozrywają potrawę na poziomie komórkowym co powoduje że często wygląda ona jak nieapetyczna papka. Ponadto z przygotowywanej w ten sposób potrawy uciekają soki odpowiadające za walory smakowe. Tradycyjnie chłodzona potrawa traci nawet 8% swojej objętości. W dużej mierze traci także minerały i wartości odżywcze. Schładzanie szokowe pozwala ograniczyć odparowywanie cieczy nawet do 2-3%. Ponadto kryształki tworzące się w procesie szybkiego chłodzenia są dużo mniejsze, nie niszczą więc tekstury potrawy. Odpowiednio schłodzone, przechowywane a następnie podgrzane potrawy nie stracą nic ze swojej objętości, jędrności oraz smaku.

Gdzie są przydatne schładzarki szokowe

Schładzarki szokowe okazują się być przydatne wszędzie tam, gdzie niezbędnym jest przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem. Z dobrodziejstw tych urządzeń korzystają nie tylko firmy cateringowe, ale również stołówki,oraz coraz częściej restauracje. Wykorzystanie schładzarki w połączeniu z piecem konwekcyjno-parowym pozwala nie tylko ograniczyć marnowanie produktów, ale także znacznie podnieść efektywność pracy oraz jakość obsługi. Klienci nie czekają bowiem na przygotowanie całego dania, ale jedynie na jego podgrzane w piecu konwekcyjno parowym. Czas oczekiwania na realizację zamówienia często trwa nieraz tylko 5 minut! To ogromna przepaść w stosunku do dań świeżych. Podane w ten sposób dania nie odbiegają jakością od dań świeżo przygotowanym a jednocześnie spełniają normy HACCP. Nad zastosowaniem systemu tego typu powinien zastanowić się każdy restaurator, który chce zwiększyć wydajność swojej kuchni i zminimalizować straty.

Oferta schładzarek szokowych w SAS

Sklep SAS24.pl posiada w swojej ofercie szeroki wybór zarówno schładzarek jak i zamrażarek renomowanych marek: Stalgast, Redfox, Rilling oraz Hendi. Planując taki zakup warto przejrzeć także ofertę pieców konwekcyjno parowych, gdyż są idealnym uzupełniłem tego typu urządzeń. W naszej ofercie znajdują się zarówno schładzarki do dużych obiektów gastronomicznych jak i do małych lokali. Bez względu na to jak wygląda nasza działalność gastronomiczna schładzarki i zamrażarki szokowe pozwolą na w efektowny sposób oszczędzić czas i pieniądze.

Filtruj

Wybierz do 3 produktów
Gratuluję wyboru, produkt jest już w Twoim koszyku! Przejdź do koszyka.
Pokazuje 1 - 23 z 23 elementów

O naszej firmie

SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem

Czytaj więcej

Nasze referencje

referencje_sokolow_small.jpgreferencje_sokolow_small.jpg

Czytaj więcejocena-sas.png

Newsletter

Zapisz się na newsletter! Bieżące informacje, porady ekspertów oraz informacje o nowościach i promocjach prosto na Twój e-mail.