Schładzarki szokowe to urządzenia, których głównym zadaniem jest błyskawiczne zamrożenie żywności. Dzięki takiemu zabiegowi, udaje się zachować w potrawie aromaty i kolory, które znikają w trakcie klasycznego mrożenia produktów. Zastosowanie tego typu urządzenia umożliwia właścicielom lokali gastronomicznych długie przechowywanie posiłków przygotowanych z wyprzedzeniem. Szybkość obniżania temperatury do 3 stopni Celsjusza wynosi średnio 90 minut w przypadku schładzarki. W przypadku zamrażarki czas w jakim potrawa osiąga – 18 stopni Celsjusza wynosi tylko 240 minut. Dzięki tak błyskawicznemu procesowi chłodzenia uniemożliwia się rozwój mikroorganizmów w potrawie, a przygotowane danie zachowuje pełnię swoich walorów. Spreparowane w ten sposób potrawy możemy przechowywać przez okres kilku dni w chłodni lub kilku miesięcy w zamrażalni. Przed podaniem wystarczy podgrzać danie w piecu konwekcyjno parowym.
Jak działają schładzarki szokowe
Zasada działania schładzarek i zamrażarek szokowych jest bardzo prosta. W trakcie tradycyjnego chłodzenia w potrawie zamarza woda tworząc kryształy. Już na etapie zamrażania kryształy te niszczą strukturę i fakturę danego produktu pogarszają jego walory estetyczne i smakowe. Proces ten ma swoją kolejna fazę w trakcie rozmrażania. Zamrożone kryształki rozrywają potrawę na poziomie komórkowym co powoduje że często wygląda ona jak nieapetyczna papka. Ponadto z przygotowywanej w ten sposób potrawy uciekają soki odpowiadające za walory smakowe. Tradycyjnie chłodzona potrawa traci nawet 8% swojej objętości. W dużej mierze traci także minerały i wartości odżywcze. Schładzanie szokowe pozwala ograniczyć odparowywanie cieczy nawet do 2-3%. Ponadto kryształki tworzące się w procesie szybkiego chłodzenia są dużo mniejsze, nie niszczą więc tekstury potrawy. Odpowiednio schłodzone, przechowywane a następnie podgrzane potrawy nie stracą nic ze swojej objętości, jędrności oraz smaku.
Gdzie są przydatne schładzarki szokowe
Schładzarki szokowe okazują się być przydatne wszędzie tam, gdzie niezbędnym jest przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem. Z dobrodziejstw tych urządzeń korzystają nie tylko firmy cateringowe, ale również stołówki,oraz coraz częściej restauracje. Wykorzystanie schładzarki w połączeniu z piecem konwekcyjno-parowym pozwala nie tylko ograniczyć marnowanie produktów, ale także znacznie podnieść efektywność pracy oraz jakość obsługi. Klienci nie czekają bowiem na przygotowanie całego dania, ale jedynie na jego podgrzane w piecu konwekcyjno parowym. Czas oczekiwania na realizację zamówienia często trwa nieraz tylko 5 minut! To ogromna przepaść w stosunku do dań świeżych. Podane w ten sposób dania nie odbiegają jakością od dań świeżo przygotowanym a jednocześnie spełniają normy HACCP. Nad zastosowaniem systemu tego typu powinien zastanowić się każdy restaurator, który chce zwiększyć wydajność swojej kuchni i zminimalizować straty.
Oferta schładzarek szokowych w SAS
Sklep SAS24.pl posiada w swojej ofercie szeroki wybór zarówno schładzarek jak i zamrażarek renomowanych marek: Stalgast, Redfox, Rilling oraz Hendi. Planując taki zakup warto przejrzeć także ofertę pieców konwekcyjno parowych, gdyż są idealnym uzupełniłem tego typu urządzeń. W naszej ofercie znajdują się zarówno schładzarki do dużych obiektów gastronomicznych jak i do małych lokali. Bez względu na to jak wygląda nasza działalność gastronomiczna schładzarki i zamrażarki szokowe pozwolą na w efektowny sposób oszczędzić czas i pieniądze.