Schładzarki szokowe

Schładzarki szokowe to urządzenia, których głównym zadaniem jest błyskawiczne zamrożenie żywności. Dzięki takiemu zabiegowi, udaje się zachować w potrawie aromaty i kolory, które znikają w trakcie klasycznego mrożenia produktów. Zastosowanie tego typu urządzenia umożliwia właścicielom lokali gastronomicznych długie przechowywanie posiłków przygo...

Schładzarki szokowe to urządzenia, których głównym zadaniem jest błyskawiczne zamrożenie żywności. Dzięki takiemu zabiegowi, udaje się zachować w potrawie aromaty i kolory, które znikają w trakcie klasycznego mrożenia produktów. Zastosowanie tego typu urządzenia umożliwia właścicielom lokali gastronomicznych długie przechowywanie posiłków przygotowanych z wyprzedzeniem. Szybkość obniżania temperatury do 3 stopni Celsjusza wynosi średnio 90 minut w przypadku schładzarki. W przypadku zamrażarki czas w jakim potrawa osiąga – 18 stopni Celsjusza wynosi tylko 240 minut. Dzięki tak błyskawicznemu procesowi chłodzenia uniemożliwia się rozwój mikroorganizmów w potrawie, a przygotowane danie zachowuje pełnię swoich walorów. Spreparowane w ten sposób potrawy możemy przechowywać przez okres kilku dni w chłodni lub kilku miesięcy w zamrażalni. Przed podaniem wystarczy podgrzać danie w piecu konwekcyjno parowym.


Zasada działania schładzarek i zamrażarek szokowych jest bardzo prosta. W trakcie tradycyjnego chłodzenia w potrawie zamarza woda tworząc kryształy. Już na etapie zamrażania kryształy te niszczą strukturę i fakturę danego produktu pogarszają jego walory estetyczne i smakowe. Proces ten ma swoją kolejna fazę w trakcie rozmrażania. Zamrożone kryształki rozrywają potrawę na poziomie komórkowym co powoduje że często wygląda ona jak nieapetyczna papka. Ponadto z przygotowywanej w ten sposób potrawy uciekają soki odpowiadające za walory smakowe. Tradycyjnie chłodzona potrawa traci nawet 8% swojej objętości. W dużej mierze traci także minerały i wartości odżywcze. Schładzanie szokowe pozwala ograniczyć odparowywanie cieczy nawet do 2-3%. Ponadto kryształki tworzące się w procesie szybkiego chłodzenia są dużo mniejsze, nie niszczą więc tekstury potrawy. Odpowiednio schłodzone, przechowywane a następnie podgrzane potrawy nie stracą nic ze swojej objętości, jędrności oraz smaku.


Schładzarki szokowe okazują się być przydatne wszędzie tam, gdzie niezbędnym jest przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem. Z dobrodziejstw tych urządzeń korzystają nie tylko firmy cateringowe, ale również stołówki,oraz coraz częściej restauracje. Wykorzystanie schładzarki w połączeniu z piecem konwekcyjno-parowym pozwala nie tylko ograniczyć marnowanie produktów, ale także znacznie podnieść efektywność pracy oraz jakość obsługi. Klienci nie czekają bowiem na przygotowanie całego dania, ale jedynie na jego podgrzane w piecu konwekcyjno parowym. Czas oczekiwania na realizację zamówienia często trwa nieraz tylko 5 minut! To ogromna przepaść w stosunku do dań świeżych. Podane w ten sposób dania nie odbiegają jakością od dań świeżo przygotowanym a jednocześnie spełniają normy HACCP. Nad zastosowaniem systemu tego typu powinien zastanowić się każdy restaurator, który chce zwiększyć wydajność swojej kuchni i zminimalizować straty.


Sklep SaS24 posiada w swojej ofercie szeroki wybór zarówno schładzarek jak i zamrażarek. Planując taki zakup warto przejrzeć także ofertę pieców konwekcyjno parowych, gdyż są idealnym uzupełniłem tego typu urządzeń. W naszej ofercie znajdują się zarówno schładzarki do dużych obiektów gastronomicznych jak i do małych lokali. Bez względu na to jak wygląda nasza działalność gastronomiczna schładzarki i zamrażarki szokowe pozwolą na w efektowny sposób oszczędzić czas i pieniądze.

Więcej

Filtruj

Kategoria
Rozwiń filtry
Producent
Rozwiń filtry
Zasilanie
Rozwiń filtry
Głębokość
Rozwiń filtry
Szerokość
Rozwiń filtry
Wysokość
Rozwiń filtry
Wybierz do 3 produktów
Gratuluję wyboru, produkt jest już w Twoim koszyku! Przejdź do koszyka.
Pokazuje 1 - 17 z 17 elementów

O naszej firmie

SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem

Czytaj więcej

Pracownicy SAS i nasi dostawcy, bo siła tkwi w dobrej współpracy

Newsletter

Zapisz się na newsletter ! Spersonalizowane porady ekspertów oraz informacje o nowościach i promocjach prosto na Twój e-mail.

Wybierz kategorie które Cię interesują