Jakie są zalety pieca konwekcyjno-parowego?

Autor     lut 3, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jakie są zalety pieca konwekcyjno-parowego?

Większość gości przychodzących do restauracji wymaga dwóch rzeczy: dobrej jakości serwowanych potraw oraz w miarę szybkiego ich podania. Gdy mamy do obsłużenia jednego klienta, to z szybkością nie powinno być problemu. Co jednak w sytuacji, gdy sala jest pełna, a każde zamówienie się od siebie różni? Z pomocą zazwyczaj przychodzi piec konwekcyjny. Został on jednak trochę udoskonalony i dodano do niego jeszcze jedną funkcję - naparowywania komory. Jeżeli chcesz wiedzieć jakie są zalety pieca konwekcyjno-parowego, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią tekstu. 

Co to jest piec konwekcyjno-parowy?

W chwili obecnej jest to jedno z najbardziej rozbudowanych i uniwersalnych urządzeń gastronomicznych używanych w restauracjach lub obiektach, które mają w swojej ofercie żywienie zbiorowe. Jest to niejako następca tradycyjnego pieca konwekcyjnego, którego cała praca oparta jest na wprowadzeniu ciepłego powietrza do jego wnętrza, za pomocą specjalnych wentylatorów, wymuszających ruch poziomy. W dalszej kolejności powietrze trafia do specjalnych filtrów oczyszczających je z drobinek tłuszczu i ponownie wraca ono do wentylatorów. Dzięki temu w całym urządzeniu panuje cały czas taka sama temperatura, co pozwala na szybkie i równomierne pieczenie się potraw. Co jest bardzo ważne, znajdujące się w środku potrawy, nie przenikają innymi zapachami.

Piece konwekcyjno-parowe podczas pieczenie wykorzystują dodatkowo parę wodną. Sprawia to, że przygotowywane potrawy mogą zachować swoją naturalną wilgoć. Nie musimy się więc martwić, że będą one zbytnio wysuszone, jak ma to czasami miejsce, w przypadku zwykłego pieca konwekcyjnego.

Największe zalety pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy jeszcze bardziej skraca czas przygotowywania potraw, ponieważ pieką się one równomierne i nie trzeba ich co chwilę obracać. Nie trzeba również kontrolować procesu pieczenia, bo potrawy się w nim nie wysuszą, ani nie spalą. Kucharz może więc w tym czasie wykonywać swoje inne obowiązki. To wszystko ma przełożenie na szybsze wydawanie posiłków, dzięki czemu praca w restauracji przebiega sprawniej. Krótsza praca pieca wpływa również na zmniejszenie rachunków za energię elektryczną. Jakie są inne zalety pieca konwekcyjno-parowego?

Pozwala on na przygotowywanie potraw na parze, które w dobie zdrowego odżywiania są coraz chętniej zamawiane przez klientów. Zastosowana w nich technologia parowa, dzięki wytworzeniu sporej ilości wilgoci sprawia, że wszystkie produkty są soczyste i pełne witamin. Piec konwekcyjno-parowy idealnie nadaje się więc do podgrzewania posiłków, ponieważ nie tracą one swoich walorów smakowych, zapachowych czy estetycznych. Urządzenie te, ma również wbudowany komputer, który pozwala na zapamiętywanie receptur, co znacznie ułatwia pracę całemu personelowi.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen