Jak powinno wyglądać stanowisko pracy kucharza?

Autor     kwi 2, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak powinno wyglądać stanowisko pracy kucharza?

W kuchni nieustannie coś się dzieje. Codziennie kucharze przygotowują liczne potrawy, do których wykonania potrzeba wielu sprzętów kuchennych. Nie jest to bez znaczenia w czasie wyboru wyposażenia do lokalu gastronomicznego, a dobrze przemyślane decyzje zaowocują porządkiem i ładem w kuchni, a także, co bardzo istotne, wpłyną na szybkość przygotowywania jedzenia. Przykładowo, zbyt małe przestrzenie między powierzchniami roboczymi mogą skutkować licznymi wypadkami - utrudnione zostanie poruszanie się pracowników. Dlatego każda renomowana kuchnia powinna łączyć w sobie prostotę i funkcjonalność z naciskiem na dobro pracownika. Jak urządzić stanowisko pracy kucharza? Jak dobrze rozplanować lokal gastronomiczny? Czy rzeczywiście się opłaca?

Co powinno znaleźć się w każdej kuchni i jak dbać o parametry?

W kuchni stanowisko pracy kucharza odgrywa kluczową rolę. Powinno być schludne i funkcjonalne, dobrze by w jego okolicy znajdowały się najważniejsze sprzęty tak, by były zawsze pod ręką. Do krojenia produktów powinny znajdować się osobne stanowiska - nie chodzi tu tylko o względy sanepidu, ale też o komfort pracy. Obecnie wiele urządzeń jest wielofunkcyjnych - znajdujemy piekarnik, jak i zamrażarkę niemalże obok siebie - takie możliwości stwarza choćby piec konwekcyjno-parowy, który umożliwia bardzo obszerną obróbkę termiczną, zastępuje kilka urządzeń. Oczywiście to, na jakie dokładnie sprzęty się zdecydujemy, zależy tylko od naszych chęci, finansów i typu lokalu gastronomicznego; są jednak pewne elementy wyposażenia, które w każdej kuchni są podobne. Podobne są również ogólnie przyjęte normy co do ich wymiarów - dlatego tak ważne jest, żeby się odpowiednio do-edukować przed zakupem. Przykładowo stół roboczy (który jest obecny raczej w każdej kuchni) ma określone wymiary, jakie musi spełniać - w przypadku pracy lekkiej dla kobiet będzie obowiązywało 90 centymetrów wysokości, z kolei dla mężczyzn będzie to 95 centymetrów. Należy pamiętać, że podane wymiary obowiązują dla pracy lekkiej, przy ciężkiej są nieco niższe. Tak określone są też inne przestrzenie. Półka wisząca nad blatem nie powinna być umocowana niżej niż pół metra nad blatem. 

Stanowisko pracy kucharza - jak wybrać wyposażenie magazynu?

Stanowisko pracy kucharza nie obejdzie się bez wszelkich sztućców, noży, garnków, czy talerzy; a te z kolei też trzeba gdzieś przechowywać. Dlatego kuchnia nie ogranicza się tylko do blatu i urządzeń - należy zaopatrzyć się w meble kuchenne. Jak wybrać meble do lokalu gastronomicznego? Oprócz wyglądu trzeba zwrócić uwagę na praktyczność użytkowania. Podobnie z wymiarami, zadbajmy o to, by szafki były nie wyższe niż 195, a jeśli często są użytkowane, to warto zniżyć poprzeczkę o dodatkowe pół metra - ułatwi to ściąganie produktów z najwyższych półek, co dla osób ze schorzeniami kręgosłupa mogłoby być zbyt obciążające.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen