Jak działa pakowarka próżniowa?

Autor     gru 28, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak działa pakowarka próżniowa?

Produkty spożywcze zapakowane próżniowo są doskonale znane wszystkim już od lat. Jest to doskonały sposób, by zapobiec rozwojowi bakterii i psuciu się żywności. Zatrucie pokarmowe występujące po spożyciu zepsutego produktu, może być bardzo niebezpieczne. Każdy kto zajmuje się produkcją lub sprzedażą żywności na pewno chce tego uniknąć. Pakowanie próżniowe, oprócz tego, że zapobiega psuciu, umożliwia zachowanie dłużej walorów smakowych i zapachowych żywności. Powinni je stosować wszyscy, którzy działają w branży spożywczej, od producentów po sklepy, jak i restauracje, bary i inne miejsca, które oferują dania na wynos lub w dostawie.

Rodzaje pakowarek

Producenci oferują dwa główne rodzaje pakowarek. Pakowarka komorowa to duże, wolnostojące urządzenie, przeznaczone głównie do pakowania żywności na skalę przemysłową. Posiada ona jedną lub dwie komory, w które wkłada się pakowany produkt wraz z jego opakowaniem. Po zamknięciu pokrywy, w komorze wytwarzana jest próżnia, która powoduje odessanie powietrza. Następnie końce opakowania są zgrzewane i otrzymujemy produkt zapakowany próżniowo. Takie urządzenie będzie niezbędne dla producentów żywności na skalę masową, w dużych sklepach, które samodzielnie pakują produkty lub dla firm gastronomicznych oraz cateringowych.

Dla wszystkich mniejszych producentów lub lokali gastronomicznych, producenci oferują pakowarkę listwową. Jest to o wiele mniejsze urządzenie, które nie posiada komory. Nie umieszcza się w nim całego produktu, a jedynie końce jego opakowania. Tak jak w przypadku pakowarki komorowej, powietrze zostaje odessane, a końce opakowania zgrzane.

Na co zwrócić uwagę wybierając pakowarkę próżniową?

Producenci pakowarek, tacy jak Sammic lub Stalgast mają w swojej ofercie sprzęt o różnych parametrach. Warto zwrócić na nie uwagę, gdyż mogą one decydować o wydajności urządzenia i komforcie użytkowania. Parametry takie jak moc urządzenia, maksymalnie osiągane podciśnienie oraz wydajność pompy, decydują o tym jak sprawnie będzie przebiegał proces pakowania. Im wyższe wartości, tym szybciej zapakujemy produkty. Ważna jest równość ilość wykonywanych przez urządzenie zgrzewów. Dwa lub trzy zgrzewy dają większą pewność, że w opakowaniu nie wystąpi nieszczelność. Im grubsze materiały do pakowania można używać w danym urządzeniu, tym większa elastyczność w stosowanych opakowaniach, oraz lepiej zapakowane próżniowo produkty.

Pakowarki próżniowe to niezbędne urządzenia dla każdego, kto zajmuje się produkcją lub sprzedażą żywności. Dzięki nim mamy pewności, że dostarczamy naszym klientom zawsze świeże produkty, o zachowanych walorach smakowych i zapachowych. Producenci oferują produkty na duże i mniejsze potrzeby, w związku z czym każdy może zapewnić swoim klientom próżniowo zapakowaną żywność.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen