Jesienne menu w restauracji

Autor     wrz 23, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jesienne menu w restauracji

Aromatyczne sposoby na jesienną chandrę

Na wybór restauracji ma wpływ wiele czynników. Decyduje o tym między innymi lokalizacja, wystrój, ceny, ale kluczowym czynnikiem są oczywiście serwowane potrawy. Bez względu na to czy jest to kuchnia regionalna, dania typu fast food czy też restauracja tematyczna ważne jest, aby co jakiś czas urozmaicać ofertę.

Menu na każdą porę roku

Ciekawym rozwiązaniem jest propozycja dań w zależności od panującej aury. Kto z nas nie marzy o rozgrzewającym, aromatycznym posiłku kiedy za oknem jest szaro i zimno? Jesienne menu wcale nie musi być nudne. Dynia, papryka czy grzyby to tylko niektóre skarby jesieni, które pozwalają wyczarować przepyszne zupy, zapiekanki lub przystawki. Warto skorzystać również z rozgrzewających właściwości przypraw, które nadadzą wyjątkowego charakteru nawet najbardziej klasycznym potrawom.

Jak korzystnie zaprezentować jesienne menu w restauracji?

Tworzenie nowej karty raz na kwartał nie jest opłacalne, a przy tym zabiera sporo czasu. Ciekawym sposobem, aby zaprezentować jesienne menu jest stworzenie wkładki tematycznej przedstawiające ofertę na daną porę roku. Może ona graficznie nawiązywać do proponowanych dań, co z pewnością zachęci klientów.

Innym rozwiązaniem może być również serwowanie dania dnia, w zależności od pogody. W chłodniejsze popołudnia świetnie sprawdzi się talerz gorącej zupy krem, natomiast w słoneczny dzień można zaoferować sałatkę z kasztanami lub pieczonymi burakami.

Słodkości, które rozgrzeją każdego

Bardzo dobrym sposobem nawiązania do złotej pory roku jest wprowadzenie sezonowych kaw i herbat. Wystarczy szczypta cynamonu lub kardamonu, aby zwykły kubek gorącego napoju wprawił klientów w wyjątkowy, przytulny nastrój. Szarlotka z polskich jabłek lub tarta z gruszkami dodatkowo umili długie wieczory.

Smacznie, zdrowo i kolorowo

Powszechnie wiadomo, że w dużej mierze ludzie jedzą oczami. Wygląd potraw ma zatem istotny wpływ na ich atrakcyjność. Oryginalnie przystrojony talerz, nawiązujący dodatkowo do otaczającej przyrody jeszcze bardziej zachęci do skosztowania, jednak nie jest to jedyny aspekt mający wpływ na wybór posiłku. Jesień to czas kiedy nietrudno o przeziębienie, dlatego w dodatkowej ofercie warto również wspomnieć o zdrowotnych właściwościach zawartych w danych składnikach. O wiele przyjemniej jest wspomagać odporność daniem z dodatkiem czosnku, niż kolejną garścią leków i suplementów.

Niecodzienne urozmaicenie

Jesienne menu w restauracji, to sposób na skosztowanie przysmaków niedostępnych przez resztę roku, co dodatkowo zachęca odwiedzających do korzystania z takich rozwiązań. Serwowanie sezonowych produktów daje jednocześnie pewność, że są one świeże, a ich dostępność może korzystnie wpłynąć na cenę proponowanych pozycji.

Przeczytaj również o menu dla dzieci w restauracji.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen