Obsługa zmywarki gastronomicznej

Autor     lis 19, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Obsługa zmywarki gastronomicznej

Zmywarka gastronomiczna stanowi nieoceniony element wyposażenia kuchni w restauracji, barze, hotelu, szkole i w wielu innych placówkach, gdzie każdego dnia wydawana jest niezliczona ilość posiłków i napojów. Maszyna zaprojektowana jest w taki sposób, aby prawidłowa obsługa zmywarki umożliwiała zarówno czyszczenie jak i dezynfekcję szkła, filiżanek, talerzy, tac i sztućców poprzez zastosowanie detergentów oraz finalnej fazy płukania odkażającego.

Utrzymanie czystości naczyń stanowi podstawę troski o dobry wizerunek firmy. Dla zapewnienia płynności funkcjonowania zaplecza oraz zgodności z wszelkimi regulacjami z zakresu higieny i bezpieczeństwa sanitarnego, kluczowy jest nie tylko sam wybór, ale także właściwa konserwacja i obsługa zmywarki gastronomicznej.

Obsługa zmywarki gastronomicznej krok po kroku

Przed użyciem zmywarki upewnij się, że jest podłączona do gniazda i że jest w nim zasilanie. Włącz przycisk zasilania, a następnie postępuj zgodnie z instrukcją danego modelu zmywarki.

Sprawdź poziomy detergentów oraz płynu nabłyszczającego w zbiornikach. Do zmywarki gastronomicznej warto wybrać właściwą chemię, która gwarantuje skuteczne mycie naczyń i szkła.

Upewnij się, że wężyki są odpowiednio zanurzone. Kiedy lampki kontrolne zasygnalizują gotowość do pracy, wybierz odpowiedni program mycia.

Przed umieszczeniem naczyń w koszu, usuń z nich grubsze zabrudzenia. Te, na których resztki jedzenia zaschły lub pozostał na nich nalot odstaw do namoczenia. Szkło układaj osobno, zawsze dnem do góry. Naczynia w koszu nie powinny zachodzić na siebie nawzajem.

Włącz zmywarkę zgodnie z załączoną instrukcją. Po zakończeniu pracy zmywarki otwórz drzwiczki i skontroluj stan czystości naczyń. W razie potrzeby uruchom cykl ponownie. Kosz wypełniony czystymi naczyniami należy wyjąć i odstawić do wyschnięcia. Naczynie pozostawione w zamkniętej komorze zmywarki pozostaną zawilgocone.

Konserwacja i codzienne utrzymanie zmywarki gastronomicznej

Filtry siatkowe wymagają czyszczenia przynajmniej raz dziennie. Aby zadbać o nieprzerwane prawidłowe działanie zmywarki w warunkach intensywnej eksploatacji, należy powtarzać czyszczenie co 20-30 cyklów mycia.

Filtry wyjmujemy delikatnie, tak, aby uniknąć odklejania nagromadzonych na nich zabrudzeń i ich wpadnięcia do otworu poniżej. Drzwiczki zmywarki dobrze jest pozostawić otwarte, aby przewentylować komorę.

Co jakiś czas wskazana jest dokładniejsza obsługa zmywarki wraz z kontrolą jej stanu technicznego. Należy zwrócić uwagę, czy nie osadza się kamień, czy ruch ramion myjących i płuczących nie jest blokowany lub tłumiony na żadnym etapie, a dysze ramion pozostają drożne. Takie oględziny dobrze jest przeprowadzać raz w miesiącu, względnie kiedy praca zmywarki wymaga usprawnienia.

Przeczytaj również na temat montażu zmywarki gastronomicznej.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen