Wyposażenie sklepu mięsnego - co jest potrzebne?

Autor     maj 20, 2019     Home , Rozwiązania dla handlu    0 Komentarzy
Wyposażenie sklepu mięsnego - co jest potrzebne?

Otwarcie sklepu mięsnego może być jednym ze sposobów na dochodowy biznes. Aby rozpocząć tego rodzaju działalność należy zapewnić odpowiedni asortyment, ale również zadbać o właściwą ekspozycję i przechowywanie towarów. Odpowiednie i funkcjonalne wyposażenie sklepu mięsnego oraz dbałość o estetykę i świeżość produktów zwiększy szanse na powodzenie takiego biznesu.

Niezbędne urządzenia chłodnicze

Sklep z artykułami mięsnymi nie może funkcjonować bez odpowiedniego sprzętu chłodniczego. To bardzo ważny element wyposażenia takiego miejsca. Od wielkości sklepu i zakresu jego działalności będzie zależało jaki rodzaj urządzeń chłodniczych będzie potrzebny. Sprzęty chłodnicze, które powinny znaleźć się w sklepie mięsnym to:

Lady chłodnicze

Umożliwią utrzymanie świeżości mięs czy wędlin. Powinny być wykonane z wytrzymałego i łatwego w czyszczeniu surowca, np. stali nierdzewnej oraz posiadać energooszczędny, bezawaryjny agregat, zapewniający niskie koszty eksploatacji.

Przy wyborze lad chłodniczych trzeba zwrócić uwagę na całkowitą długość i szerokość sprzętu oraz na powierzchnię ekspozycyjną, która jest najważniejsza w prezentacji towarów.

Jeśli na jednej ladzie są wystawiane produkty różnego typu np. mięsa i wędliny, koniecznie należy użyć przegrody, najlepiej ze szkła hartowanego.

Warto pamiętać o tym, że, wystawa sklepu z mięsem powinna wyglądać bogato, dlatego nieduża ilość towarów będzie wyglądać korzystniej na mniejszej powierzchni ekspozycyjnej. Podobne produkty wyłożone obok siebie pozwolą klientowi łatwiej dokonać wyboru w ramach jednej grupy artykułów.

Komora chłodnicza

Jest dodatkiem do lady chłodniczej, który doskonale sprawdza się w małych sklepach. Znajduje się tuż pod półką ekspozycyjną. Komora chłodnicza jest miejscem, gdzie można umieścić dodatkową partię towaru. Otwierana od strony sprzedawcy pozwala na sprawne uzupełnienie wystawy ekspozycyjnej, co ma szczególne znaczenie, jeśli w sklepie panuje duży ruch.

Inne urządzenia chłodnicze

Jeżeli sklep posiada znaczną ilość asortymentu powinien zaopatrzyć się w większe urządzenia chłodnicze, jak lodówki, zamrażarki czy szafy chłodnicze. Ustawione na zapleczu pozwolą na przechowywanie towaru, który nie mieści się w podręcznej komorze chłodniczej.

Wyposażenie sklepu mięsnego – jakich sprzętów nie może zabraknąć?

W sklepie z asortymentem mięsnym oprócz urządzeń chłodniczych powinny znaleźć się również sprzęty takie jak:

  • waga sklepowa, z widocznym dla obu stron wyświetlaczem, która bardzo dokładnie wykonuje pomiary,

  • zestaw ostrych noży, zapewniający szybszą obsługę i ułatwiający pracę sprzedawcy,

  • kloc masarski z tasakiem, umożliwiający podział mięsa z kością na mniejsze partie,

  • krajalnice do wędlin, bezpieczne w użytkowaniu, posiadające ostry nóż z mocnego materiału takiego jak: stal nierdzewna czy chromowana stal węglowa oraz umożliwiające regulowanie grubości plastra,

  • maszynka do mielenia mięsa (wilk do mięsa), czyli urządzenie służące do szybkiego zmielenia mięsa, umożliwiające wykonanie tej czynności w obecności kupującego, dzięki czemu sklep staje się pozytywnie postrzegany i wzbudza zaufanie w oczach klienta.

Pozostałe elementy wyposażenia

Oprócz urządzeń chłodniczych i potrzebnych sprzętów na wyposażenie sklepu mięsnego powinny składać się również następujące elementy:

  • pojemniki plastikowe i nierdzewne,

  • specjalistyczne oświetlenie, złożone z żarówek, świetlówek czy halogenów pomocnych w odpowiednim wyeksponowaniu towarów,

  • klimatyzacja,

  • rolety,

  • środki myjące, dezynfekujące i owadobójcze, niezbędne w utrzymaniu czystości i higieny w miejscu, gdzie sprzedawana jest surowa żywność,

  • kasa fiskalna,

  • terminal, który nie jest obowiązkowy, ale warto go mieć, aby nie zniechęcić klientów do zakupów.

Powiązane produkty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: