Wyposażenie sklepu spożywczego - najważniejsze urządzenia

Autor     mar 1, 2019     Home , Rozwiązania dla handlu    0 Komentarzy
Wyposażenie sklepu spożywczego - najważniejsze urządzenia

Jednym z pomysłów na prowadzenie własnego biznesu jest otwarcie sklepu z artykułami spożywczymi. Należy pamiętać, aby zakupić odpowiednie wyposażenie sklepu spożywczego, bez którego nie będzie możliwości prowadzenia takiego biznesu. Istotną rolę pełni też wybór właściwej lokalizacji, który znacznie zwiększy szanse na powodzenie całego przedsięwzięcia.

Co powinno się składać na wyposażenie sklepu spożywczego?

Ważne znaczenie w sklepie z artykułami spożywczymi pełnią półki i regały, na których wyeksponowane będą towary, ale nie może też zabraknąć odpowiednich sprzętów. Rodzaje urządzeń jakie będą potrzebne w sklepie spożywczym w dużej mierze są uzależnione od wielkości sklepu i charakteru prowadzonej działalności. Jednak w podstawowym wyposażeniu powinny być:

  • Kasa fiskalna

    Producenci oferują wiele modeli kas fiskalnych z różnym rodzajem funkcji. Można wybrać takie, które pozwalają na zaprogramowanie całej bazy produktów oraz połączenie w system sprzedaży, dzięki czemu umożliwiają wygodniejszą pracę.

  • Terminal płatniczy

    Zakup terminala nie jest konieczny, ale staje się wręcz niezbędny patrząc na zamiłowanie ludzi do płatności bezgotówkowych.

  • Waga elektroniczna

    Jeśli w sklepie są artykuły na wagę ten sprzęt jest niezbędny. Producenci oferują różne rodzaje wag, więc warto zastanowić się nad: udźwigiem, rozmiarem szalki czy wyświetlaczem, tak aby maksymalnie dostosować wagę do potrzeb danej działalności.

  • Metkownica

    To przyrząd przeznaczony do automatycznego przyklejania ceny towarów. Z uwagi na dostępność różnych rodzajów metkownic należy przemyśleć jakie informacje powinny znaleźć się na metce.

  • Krajalnica

    Jeśli w asortymencie sklepu spożywczego są wędliny czy sery z opcją ich krojenia na miejscu koniecznością będzie zakup krajalnicy. Wyróżnia się wiele rodzajów tego sprzętu. Do sklepu z większą ilością klientów przyda się model łatwy w czyszczeniu, z płytą dociskową pozwalającą na redukcję odpadów.

Urządzenia chłodnicze konieczne przy sprzedaży świeżych produktów i nabiału

Nieodzownym elementem stanowiącym wyposażenie sklepu spożywczego, który prowadzi sprzedaż takich produktów jak jajka, masło, jogurty czy wędliny są urządzenia chłodnicze. Ich obecność w tego rodzaju sklepie jest z jednej strony podyktowana koniecznością przechowywania nabiału i produktów świeżych w chłodniczych warunkach, a z drugiej upodobaniami klientów, którzy chcą kupować np. chłodne napoje. Przed rozpoczęciem działalności należy zastanowić się jakie rodzaje urządzeń chłodniczych będą niezbędne. Wśród urządzeń chłodniczych, potrzebnych do sklepu spożywczego można wyróżnić:

  • Witryny chłodnicze

    Służą do zaprezentowania kupującym wielu towarów, ale można je otwierać tylko po stronie sprzedawcy. Mogą eksponować wędliny czy gotowe, schłodzone dania. Są zazwyczaj mniejsze, co umożliwia ustawienie ich na blatach na poziomie wzroku nabywców.

  • Szafy chłodnicze

    To urządzenia mające półki i szuflady, które służą do przechowywania różnych produktów żywnościowych. Są wyposażone w szklane drzwi, dzięki czemu klient sam wybierze produkt, który go interesuje.

Przeczytaj również o wyposażeniu sklepu mięsnego.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen