Stołówka jest miejscem, gdzie przyrządzane i wydawane są posiłki dla większych, określonych grup konsumentów. Niezależnie od tego przy jakiej instytucji funkcjonuje, czy jest szkolna, zakładowa, szpitalna, powinna być odpowiednio zorganizowana i zaopatrzona w dobry sprzęt. Zakłady żywienia zbiorowego podlegają pod restrykcyjne przepisy i wymogi sanitarne, muszą je spełniać, by zachowana była higiena i bezpieczeństwo pracy. Odpowiednie wyposażenie stołówki wpłynie na jakość dań, a czas ich przyrządzania zostanie skrócony, dzięki temu praca będzie bardziej ergonomiczna.
By przyspieszyć czas wykonania posiłków, zadbać o ich walory, a także uniknąć sytuacji, gdy potrzebne przyrządy wciąż ulegają awariom, a sprzęt się niszczy, należy zadbać, by był wysokiej jakości.
Wyposażenie stołówki - funkcjonalność
Kierując się wyborem odpowiedniego wyposażenia, należy zwrócić uwagę na to, by było łatwo utrzymać je w czystości. Stołówkowa kuchnia zyska na funkcjonalności, gdy ustawimy w niej meble ze stali nierdzewnej. Są odporne na warunki panujące podczas obróbki żywności i łatwo zmywalne.
Warto zainwestować w piece konwekcyjne. Dzięki nim czas przygotowania posiłku jest krótszy, a jego walory smakowe pogłębione. Termoobieg wpływa na zmniejszenie zużycia energii, potrawy nie potrzebują tak dużo mocy, podgrzewają się równomiernie i nie trzeba ich obracać. Urządzenia te możemy wykorzystać nie tylko do pieczenia, ale też gotowania na parze. Dania zyskają na atrakcyjności i będą zdrowsze.
Poza piecami konwekcyjnymi każda stołówka musi zostać zaopatrzona w kuchnie gazowe lub elektryczne. Ilość palników powinna być większa niż w standardowej domowej kuchence. Ich uzupełnieniem, by podgrzać większe gabarytowo garnki, mogą stanowić taborety gastronomiczne.
Wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagają używania zmywarki gastronomicznej. Korzystając z niej utrzymamy naczynia w sterylnym stanie. Będą wyparzone, a proces zmywania przebiegnie sprawniej, oszczędzając czas załogi zakładu gastronomicznego. Profesjonalne urządzenia skracają cykl mycia, a przez to, że jest wieloetapowe, naczynia są higienicznie czyste.
Żywność, która jest przechowywana w odpowiednich warunkach, jest świeża i zachowuje estetyczny wygląd. Nowoczesne urządzenia chłodnicze sprawią, że proces zużycie energii elektrycznej, dzięki intuicyjnym systemom regulowania temperatury, będzie niższy, a dzięki temu firma zaoszczędzi pieniądze. Podobnie wygląda sprawa jeśli chodzi o bemary./p>
Warto zainwestować pieniądze w porządny sprzęt. Wyposażenie, takie jak: patelnie, garnki, krajalnice, szatkownice, obieraczki, będzie służyło dłużej i bardziej wydajnie, mając wysoką jakość wykonania.
Dbając o zachowanie higieny w pomieszczeniach kuchennych i jadalni, należy stosować środki chemiczne odpowiednio do tego przeznaczone.
Dotacja na stołówkę szkolną
W latach 2019-2023 rząd przeznaczy 200 mln zł na dofinansowanie działalności stołówek w publicznych szkołach podstawowych w ramach programu "Posiłek w szkole i w domu". Dotacja może być wykorzystana, by doposażyć pomieszczenia i kuchni w szkolnym obiekcie gastronomicznym i podwyższyć jego standard, przywrócić funkcjonalność stołówkom, które obecnie nie prowadzą działalności, lub uruchomić nowe.A także zadbać o pomieszczenia jadalni, zaadaptować je, by pełniły funkcję pomieszczeń, w których mogą być spożywane posiłki. Szczególny nacisk kładziony jest na wdrożenie programu w małych szkołach, liczących do 70 uczniów, w których działanie tego typu obiektów jest utrudnione.
Rozporządzenie wyznacza kwoty dotacji:
-
do 80 tys. zł - adaptacja, doposażenie i podwyższenie standardu działających stołówek szkolnych, lub wznowienie funkcjonowania, albo zorganizowanie i uruchomienie nowych obiektów,
-
do 25 tys. zł -adaptacja, doposażenie i podwyższenie standardu jadalni.
Przeczytaj również na temat wyposażenia kuchni szkolnej.