Jakie są rodzaje kuchni?

Autor     lut 13, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jakie są rodzaje kuchni?

Każdy kraj ma swoje popisowe dania i specyficzne składniki. Obecnie wielu konsumentów jest w stanie wymienić różnorodne rodzaje kuchni, ponieważ coraz bardziej otwierają się na nowe rzeczy. Warto poszukać ciekawej kuchni, aby przyciągnąć klientów do swojego lokalu gastronomicznego. Poniżej opisujemy niektóre z nich.

Kuchnia włoska

Mówi się, że dwa najpopularniejsze rodzaje kuchni w Europie to właśnie włoska oraz francuska. Kuchnia włoska skupia w sobie bogactwo ziół, warzyw oraz serów (zwłaszcza znanego parmezanu). Włosi gotowanie traktują niczym sztukę. Nie wyobrażają sobie gotowania bez dodatku oliwek, pomidorów, cebuli czy czosnku. Szeroko wykorzystywane są ryby i owoce morza, natomiast wśród ziół dominują oregano (jako nieodłączny element pizzy), bazylia, tymianek, pieprz, estragon i rozmaryn. We Włoszech tradycją jest przestrzeganie danej pory spożywania posiłków oraz ich składu - najpierw przystawka, następnie primo piatto, potem secondo piatto, czyli danie główne i na koniec deser.

Typowe dania: pizza, spaghetti, lasagne, risotto, ravioli, carpaccio, tortellini, minestrone, tiramisu

Kuchnia francuska

To kuchnia niezwykle elegancka, inspirująca i wyrafinowana. Francuski kucharz musi znać wiele technik gotowania i korzystać z najwyższej jakości produktów. Francuzi kojarzeni są z winami, serami i żabimi udkami, i faktycznie na ich talerzach często można spotkać mięczaki, skorupiaki i inne owoce morza. Jednak w zależności od regionu, można spotkać sporą rozbieżność w menu. Jedni zachwycają się kasztanami, szynką i daniami z ryb, a inni wołowiną, drobiem i rozmaitymi serami.

Typowe dania: quiche, ratatouille, flammkuchen, crème brûlée, coq au vin, croque

Kuchnia gruzińska

Potrawy tej kuchni są zwykle pyszne, obfite, a także dość proste i tanie. Dominują tutaj chleb, ser, różne rodzaje mięs oraz duża ilość placków. Do tego spotkać można bakłażany, orzechy włoskie czy nasiona granatu.

Typowe dania: chaczapuri, chinkali (pierogi w kształcie sakiewek), ser sulguni, kurczak czmeruli, czurczchele, pelamushi

Kuchnia wietnamska

Cechą charakterystyczną kuchni wietnamskiej jest przygotowywanie dań w woku oraz łączenie niemalże skrajnych smaków. Widać tu bogactwo przypraw (świeża mięta wietnamska, kolendra i tajska bazylia), natomiast dominującym elementem są kiełki, makaron ryżowy (bun) i sos rybny. Nie może tutaj zabraknąć kleistego ryżu. Często spotykane są kiszone owoce i warzywa, grzyby Mun pochodzące z Azji, trawa cytrynowa czy szpinak. Potrawy spożywa się z pomocą pałeczek. Popularnym napojem jest sok z trzciny cukrowej, napój z ptasich gniazd i białego grzyba, herbata jaśminowa czy kawa robusta. W deserach królują syropy i suszone owoce. Wietnamczycy chętnie spożywają wiele dań na surowo.

Typowe dania: zupa pho, nem (sajgonki), bun cha, deser che

Kuchnia japońska

Słysząc o tej kuchni, większość ludzi myśli o sushi. Jednak dostrzec tutaj można wiele innych dań i smaków. Japończycy wyznają filozofię prostoty i świeżości w gotowaniu, zaś dużą uwagę zwracają na to, jak potrawy są podawane. Nie ma tu takiego bogactwa przypraw, co pozwala skupić się na smaku poszczególnych składników. Z tego względu popularne tu są surowe ryby i owoce morza, do których dodatkiem jest jedynie sos sojowy i ryż. Kuchnia japońska jest nie tylko zdrowa, ale też prosta, niskokaloryczna, szybka w przygotowaniu i pyszna.

Typowe dania: zupa miso, wywar dashi, ramen, makaron soba


Przeczytaj również czym jest fine dining.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta