Piec konwekcyjny gastronomiczny - jaki wybrać?

Autor     mar 19, 2019     Home , Porady    0 Komentarzy
Piec konwekcyjny gastronomiczny - jaki wybrać?

Podstawą w praktycznie każdej kuchni gastronomicznej jest profesjonalny piec. Pozwala on na przygotowanie wielu różnorodnych dań, od mięs po makarony lub zapiekanki. Piece przeznaczone do użytku dla branży gastronomicznej znacznie różnią się od urządzeń dla użytkowników indywidualnych. Umożliwiają dokładniejsze ustawienie temperatury, o wiele mocniej się rozgrzewają, szybciej pieką i często mają również dodatkowe funkcje. Dzięki nim mamy pewność, że zawsze przygotujemy idealne danie. Piec konwekcyjny gastronomiczny to podstawowe wyposażenie w branży żywieniowej, a możliwość wyboru spośród pieców o różnych parametrach sprawia, że każdy może dopasować to urządzenie do swoich potrzeb.

Piec konwekcyjny gastronomiczny - zastosowanie i parametry

W piecu konwekcyjnym zastosowano zjawisko konwekcji, dzięki której w urządzeniu występuje stała cyrkulacja gorącego powietrza. Dzięki temu w całym piecu panuje taka sama temperatura i warunki pieczenia. Ponadto, powietrze w komorze jest cały czas oczyszczane z unoszących się z potraw cząstek tłuszczu. To bardzo ważna funkcja pieca konwekcyjnego, gdyż dzięki niej można jednocześnie piec różne potrawy, np. mięso i ryby bez obaw, że smaki i zapachy będą się przenikać. Jest to ogromne ułatwienie i oszczędność czasu, bardzo cenne w każdej profesjonalnej kuchni. Możemy dzięki temu przyspieszyć wydawanie dań i sprawniej obsłużyć większą ilość klientów.

Piece konwekcyjne pozwolą szybko przygotować potrawy i zaoszczędzić przy tym energię elektryczną. Można w nich piec, blanszować, smażyć i dusić, a więc są bardzo uniwersalne i sprawdzą się w różnego rodzaju kuchniach.

Jaki piec konwekcyjny wybrać?

W pierwszej kolejności należy zdecydować, jakie wymiary powinien mieć piec. Są one uzależnione od wielkości lokalu, a także ilości klientów, którzy będą obsługiwani.

Na rynku dostępne są zarówno małe urządzenia, wielkości kuchenki mikrofalowej, które można umieścić, np. w food trucku, jak i duże, wielokomorowe i wolnostojące piece. Im większy piec, tym więcej porcji dań jednocześnie możemy w nim przyrządzić i tym jest on też oczywiście droższy. Z wielkością urządzenia związany jest też standard GN, który określa ile pojemników gastronomicznych i o jakich wymiarach, można umieścić w urządzeniu.

Kolejną kwestią jest rodzaj zasilania. Można wybrać piec na gaz, elektryczny lub też gazowo-elektryczny. Jest to głównie uzależnione od instalacji w kuchni gastronomicznej. Gaz jest zwykle tańszy od prądu, ale nie wszędzie można go podłączyć.

Wybór odpowiedniego pieca jest też uzależniony od profilu naszej działalności, np. na rynku dostępne są specjalne piece konwekcyjne piekarskie, które są przeznaczone do wypiekania pieczywa.

Przed wyborem urządzenia, należy również ustalić, do jakiej maksymalnej temperatury ma się ono nagrzewać, gdyż różne piece konwekcyjne mają różny zakres temperatur.

Do wyboru są również piece z automatycznym sterowaniem, które pozwoli na ustawienie różnych programów. Piecem manualnym trzeba sterować samodzielnie.

Przeczytaj również o zaletach pieca konwekcyjno-parowego.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen