Noże gastronomiczne to podstawowe narzędzia w kuchni każdego kucharza. Nie sposób się bez nich obejść, szczególnie gdy producenci przygotowują dla nas tak bogatą ofertę tych narzędzi.
Rodzaje noży gastronomicznych
Warto zwrócić uwagę, że już do przygotowywania posiłków w domowym zaciszu bardzo często sięgamy po kilka rodzajów noży. Nie bez przyczyny w lokalu gastronomicznym kucharz powinien być zaopatrzony w cały arsenał narzędzi do krojenia. Podstawową kategorią noży są różnego rodzaju ostrza do mięsa. Przygotowując surowe mięso powinniśmy zaopatrzyć się w porządnie wykonane, twarde, stalowe ostrze. Taki produkt przygotował m. in. Stalgast. Inny nóż będziemy używać do łatwiejszego w obróbce surowego drobiu. Wspomniany już producent również zwrócił na to uwagę i prezentuje nam nieco mniejsze ostrze, które idealnie sprawdzi się przy tego rodzaju mięsie. Do gotowanego mięsa posłuży nam odpowiedni produkt w zależności od tego czy mamy do czynienia z pieczenią, stekiem czy wędliną. Aby odpowiednio wyfiletować rybę, skorzystamy z kolei ze specjalnych noży, których długość i kształt zależy od rodzaju ryby.
Krojenie pieczywa i nabiału ułatwią nam narzędzia z "ząbkami" i wyprofilowanymi ostrzami.
Noże do warzyw
Noże gastronomiczne do warzyw umożliwią nam z kolei łatwe obranie i dokładne posiekanie. Należy też zwrócić uwagę, że ostrza do jarzyn mają specyficzny kształt, zakończony wygięciem w dół deski.
Noże kute
Odrębną kategorię stanowią noże kute, które wyróżniają się perfekcją wykonania. Powstają z jednego kawałka metalu. Ich zaletą jest nierdzewność oraz wygodne ułożenie w dłoni. Hendi oraz Stalgast wiodą prym w produkcji tego rodzaju wytrzymałego ostrza.
Noże ceramiczne
Rapton oferuje z kolei noże ceramiczne wykonane z cyrkonu. Ich ostrze jest twardsze niż stal. Warto wspomnieć, że cyrkon to materiał neutralny chemicznie, więc przy krojeniu nie wytrąca witamin z produktów, a także nie wpływa na smak.
Noże dekoracyjne
Designerskie produkty z pewnością odnajdziemy w kategorii noży dekoracyjnych. Nóż do cytrusów, kulek, zestaw do carvingu, nóż do wycinania spirali i inne produkty nie tylko ułatwią nam pracę z konkretnymi produktami, ale też zaciekawią klienta jeśli zdecydujemy się na tzw. "live show z kucharzem" w naszym lokalu.
Aby noże mogły nam długo i należycie służyć, warto zainwestować w dobrej jakości ostrzałki do noża, listwy, na których umieścimy nieużywane narzędzia. Dla bezpieczeństwa użytkowników Stalgast przygotował również stalową rękawicę, która odpowiednio zabezpieczy kucharza podczas krojenia.
Dlaczego warto mieć noże wysokiej klasy w swoim lokalu?
Zakup wysokiej klasy noży to inwestycja na lata. Nie tylko ułatwią one pracę, ale także przyczynią się do profesjonalnego przyrządzenia dania.