Zastawa porcelanowa
Tym, co przyciąga ludzi do lokali gastronomicznych jest oprócz zapachu, także wystrój. Każdy właściciel ma inne pomysły na wyposażenie. Mimo to można zauważyć, że eleganckie lokale mają dużo podobnych elementów. Elegancka restauracja w dzisiejszych czasach na wstępie powinna sprawiać wrażenie, że podawane dania będą wykwintne. Wyposażenie jest kwestią indywidualnych upodobań właścicieli, którzy sami decydują, jaki będzie motyw przewodni miejsca. Najważniejszą kwestią wyposażenia jest zastawa stołowa, bardzo często zastawa porcelanowa, z którą klienci mają największy kontakt.
Jaką porcelanę wybrać
W związku z tym, że to na niej są podawane dania ma bardzo duży wpływ na opinie. Naczynia muszą być dobrane do dań, odpowiednio duże. Ich kolory powinny być dobrane na zasadzie kontrastu. Najbezpieczniejszymi kolorami są biały i czarny, ale dobór zależy też od barw występujących w wystroju. Wyodrębnia się dwie grupy zastawy: szklana i porcelanowa. Ta pierwsza to różnego rodzaju szklanki, pucharki. Wybór egzemplarzy w drugiej grupie jest bardziej skomplikowany. Naczynia z porcelany muszą być dopasowane zarówno kolorystycznie jak i motywem. Poczucie estetyki jest bardzo ważne. W związku z tym porcelana wręcz obowiązkowo musi być odpowiednio dobrana do wystroju.
Wybór producenta porcelany
W takich miejscach oczekuje się wysokiej jakości nie tylko od dań, ale i wyposażenia. Im lepszej jakości naczynia porcelanowe, tym lepiej. Dlatego wybór producenta jest bardzo ważny. Istnieje wiele świetnych marek z wieloletnim stażem spośród których można wybrać. W naszym sklepie można znaleźć produkty takich 17 producentów jak: ARCOROC, Bormioli Rocco, Chef & Sommelier, Fine Dine, Hendi, Lubiana, Luzerne, Porcelite, Q-AUTHENTIC, Royal Crow Derby, Rustico, Serax, St James, Stalgast, Steelite, Temprite, Zenix. Każdy z nich proponuje innej jakości i wyglądu produkty, każdy z nich zwraca uwagę na inne aspekty.
Rodzaje naczyń porcelanowych
Nawet w zwykłym barze mlecznym nie polega się tylko na miskach i talerzach. Zastawa porcelanowa ma bardzo dużo elementów, często różnych w zależności od wymagań lokalu. Podstawowe naczynia porcelanowe to zazwyczaj talerze głębokie, płaskie, miski, półmiski, riwierki (owalne, płytkie naczynia na których podaje się przekąski) i salaterki. Inne naczynia z porcelany mieszczące się w tej grupie, to bulionówki (czyli pojemnik trochę większy od filiżanki posiadający parę uszek) oraz kokilki (mały pojemniczek w którym podaje się przystawki).
Dodatkowa porcelana to: cukiernica, dipy (okrągła miseczka na sosy), sosjerki, dzbanki, filiżanki, imbryki, kubki, maselniczki, solniczki/pieprzniczki, wazy do zup.
Dodatkami pełniącymi funkcje estetyczne są m.in. podkładki, pokrywki, butelki (można w nie nasypać kamyków albo włożyć kwiatki, albo jedno i drugie. Jest to bardzo eleganckie rozwiązanie i usuwa wrażenie pustki na stole). Ostatnim produktem nie pasującym do tych grup są sitka. Czasami w kawiarni występują sitka do dzbanka na herbatę. Tego rozwiązania używa się, przy herbacie sypanej, aby fusy nie przeszkadzały w piciu po zaparzeniu.