Na rynku istnieje bardzo wiele firm, które potrzebują poszczególnych sprzętów chłodniczych. Oczywiście w zależności od potrzeb, urządzenia chłodnicze są w przeróżnych rodzajach i typach. Wybiera się takie, które najbardziej odpowiadają. W laboratorium czy w sklepach spożywczych lub lokalach gastronomicznych, tak samo są potrzebne urządzenia chłodnicze, jednak w każdym z nich będzie zupełnie inny produkt.
Urządzenia chłodnicze - rodzaje i zastosowanie
W sprzedaży jest sporo urządzeń, które mają utrzymać odpowiednią temperaturę bez względu na pogodę na zewnątrz. Najczęściej stosowane są witryny chłodnicze, nierzadko wykorzystywane w sklepach spożywczych oraz w barach czy restauracjach. Są to urządzenia, które mają utrzymać w chłodzie odpowiednie dania lub produkty, a jednocześnie eksponują produkty, aby klienci mogli je wybrać. Zwykle są one przeznaczone do gotowych, schłodzonych dań, sałatek czy wędlin. Spełniają również rolę lady w sklepie z obsługą, ponieważ widać, co jest w witrynie, ale nie można wybrać samodzielnie towaru. Jest to urządzenie, które jest przeszkolone z obu stron, ale produkty można wybrać tylko od jednej strony. Dlatego najczęściej stosowane są one w małych osiedlowych sklepikach, które nie są samoobsługowe, głównie ze względu na bezpieczeństwo. Zwykle są to też urządzenia wykorzystywane w supermarketach, ale w dziale mięsnym, gdzie nie należy samodzielnie wybierać mięs, podaje je obsługa z danego działu.
Szafy chłodnicze
Do wyboru są również szafy chłodnicze - urządzenia, przeznaczone do przechowywania towarów, które klient sam sobie wybierze, po uprzednim obejrzeniu, co znajduje się w szafie. Zwykle są one stosowane w sklepach spożywczych, hurtowniach oraz dużych supermarketach. Często w dużych sklepach poustawiane są w rzędach, tworząc cały dział chłodniczy. To doskonałe rozwiązanie dla klientów, ponieważ łatwiej jest wszystko znaleźć, zamiast szukać, gdzie są poszczególne produkty. Nikt nie lubi błądzić po sklepie, więc utworzenie całego działu jest doskonałym pomysłem.
Urządzenia chłodnicze do laboratoriów
Lodówki do próbek żywności to urządzenia chłodnicze stosowane w placówkach sanepidu i służą do przechowywania pobranych wcześniej próbek żywności, które mają być zbadane. Urządzenia mrożące wykorzystywane są w firmach produkujących mrożonki. Są wykonane z metalu, ponieważ bardzo niska temperatura nie lubi szkła. Lodówki to najbardziej popularne urządzenia chłodnicze. Stosowane są zarówno w firmach jak i w domach prywatnych. W firmach często wykorzystywane są w restauracjach, do przechowywania produktów, z których wykonywane jest potem konkretne danie. Lodówki nie mają przezroczystych drzwi, ponieważ częściowo są połączone z zamrażarką.
Wszystkie urządzenia chłodnicze są przeznaczone do konkretnych zadań, np. lodówka do wina, będzie przeznaczona wyłącznie do winiarni, w których podaje się rozmaite rodzaje win, przez co muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze.
Odpowiedni wybór urządzeń chłodniczych
Wybierając konkretne urządzenie, warto się wcześniej zastanowić i przeanalizować, czy dane urządzenie jest potrzebne, czy wystarczy tylko takie lub nie będzie trzeba wybrać jeszcze innego, by faktycznie żywność była dobrze przechowana.